Dichters leiden de dans Bekijk groter

Dichters leiden de dans

Liefde in de middeleeuwen

9789086842032

Verkrijgbaar

De geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen gedetailleerd en gedocumenteerd, maar vooral ook boeiend en meeslepend uit de doeken gedaan.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 464p.

Meer informatie

In het prille begin van de twaalfde eeuw breekt in de geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen eindelijk de lente aan. In het paradijselijk gebied in het zuidwesten van Frankrijk propageren vrije mannen in hun liederen en stijl van leven het primaat van de liefde: de troubadours

Geboren vertellers bestormen het podium. Chrétien de Troyes, de geestelijke vader van koning Arthur, Guinevere, Lancelot en Perceval. Grote namen passeren de revue: Boccaccio in Firenze, Chaucer in Londen. Zij leveren de eerste bestsellers op Europees niveau. Aan de vorstenhoven en op de toernooivelden beoefenen  ridders en hun dames intussen de hoofse liefde, een spel dat te mooi is om waar te zijn. De tragedie voltrekt zich als de Roman de la Rose, het omvangrijkste en populairste epos uit de middeleeuwen, de liefde opnieuw tot lust en de vrouw tot lustobject degradeert. Dit keer zal het antwoord niet achterwege blijven. In haar meesterwerk De Stad der Vrouwen biedt Christine de Pisan de vrouw eindelijk het veilige onderkomen dat haar toekomt. Op de drempel van de nieuwe tijd wordt het feminisme geboren.

Nooit eerder is de geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen zo gedetailleerd en gedocumenteerd uit de doeken gedaan als in dit boek. De pen van Cas van Houtert staat ook dit keer garant voor een boeiende en meeslepende presentatie.

Auteurs

Cas van Houtert

Cas van Houtert was hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad. Op jonge leeftijd in 1977 werd hij gekozen tot journalist van het jaar. Cas van Houtert werkt momenteel aan een boek over Frederik II.