Wie vermoordde de neanderthaler? Bekijk groter

Wie vermoordde de neanderthaler?

9789462672031

Verkrijgbaar

Met minutieus speurwerk wordt de eeuwenoude puzzel van leven en dood van de neanderthaler gereconstrueerd. Leest als een whodunit.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 260p.

Meer informatie

Sommigen beweren dat hij stierf van de kou, anderen dat hij omkwam van de honger en nog anderen zeggen dat de homo sapiens hem uitroeide. Maar hoe kwam de neanderthaler nu écht aan zijn einde? In dit boek gaan paleoantropologe Silvana Condemi en wetenschapsjournalist François Savatier op zoek naar het antwoord dat al decennialang wetenschappers en historici in de ban houdt. Hun boek, ondertussen in vijfentwintig talen vertaald, leest als een whodunit. Hoofdstuk na hoofdstuk volgen ze diverse sporen, sluiten pistes uit en boren er andere aan om zo een eeuwenoude puzzel te reconstrueren. Te midden dat minutieuze speurwerk strooien ze kwistig verhalen rond over de solidariteit die ervoor zorgde dat de neanderthaler het twintigduizend generaties uithield, over overleven in ijstijden en het eten van mensenvlees, maar ook … over de vermenging van de neanderthaler met de homo sapiens en de daaruit volgende genetische band tussen ‘ons’ en ‘hem’. Populaire wetenschap van de bovenste plank. Rijkelijk geïllustreerd.

Vertaald uit het Frans door Boudewijn Deckers. Oorspronkelijke titel: Néandertal, mon frère: 300.000 ans d’histoire de l’homme, Flammarion, 2019.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Downloaden

Auteurs

Silvana Condemi

Silvana Condemi is paleoantropologe en directrice bij het Franse Centre national de la recherche scientifique. Ze is gespecialiseerd in de studie van de homo neanderthalensis en de vroege homo sapiens.


François Savatier

François Savatier is wetenschapsjournalist voor het tijdschrift Pour la Science en is onder meer gespecialiseerd in de prehistorie.


Persartikels

Boekenbijlage Nl. (16-05-2020)
"
Het zou zowaar de titel van een thriller kunnen zijn. Zeker als je de cover bekijkt met de afbeelding van een schedel met een gat aan de bovenkant. Wetenschappers dachten lange tijd dat de homo sapiens, de moderne mens, de neanderthaler uitroeide. Een echte genocide zeg maar. Deze hypothese wordt meer en meer naar het rijk van de fabeltjes verwezen." - lezen

Het belang van Limburg  (16-05-2020)
"Wie vermoordde de neanderthaler?’ De titel van een vers vertaald boek van een Italiaanse paleoantropologe en een Franse wetenschapsjournalist is beladen. Hebben wij, homo sapiens, de neanderthaler uitgeroeid? Auteurs Silvana Condemi en François Savatier nuanceren. “Een soort verdwijnt wanneer zijn leefgebied verdwijnt."

De Standaard (O2-05-2020)

"Een positieve kijk op neanderthalers is van deze tijd. Het voorbije decennium verscheen het ene na het andere onderzoek waaruit blijkt dat Homo sapiens’ witte neefje complexer was dan bevooroordeelde onderzoekers ons lang hebben doen vermoeden. Voor wie daarvan een mooi beeld wil, is er Wie vermoordde de neanderthaler?, een boek van de Franse auteurs Silvana Condemi en François Savatier." - lezen

Knack (04-03-2020)
"Er zit een neanderthaler in ieder van ons." - lezen