Wie vermoordde de neanderthaler? Bekijk groter

Wie vermoordde de neanderthaler?

9789462672031

Verkrijgbaar

Met minutieus speurwerk wordt de eeuwenoude puzzel van leven en dood van de neanderthaler gereconstrueerd. Leest als een whodunit.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2020
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's260p.

Meer informatie

Sommigen beweren dat hij stierf van de kou, anderen dat hij omkwam van de honger en nog anderen zeggen dat de homo sapiens hem uitroeide. Maar hoe kwam de neanderthaler nu écht aan zijn einde? In dit boek gaan paleoantropologe Silvana Condemi en wetenschapsjournalist François Savatier op zoek naar het antwoord dat al decennialang wetenschappers en historici in de ban houdt. Hun boek, ondertussen in vijfentwintig talen vertaald, leest als een whodunit. Hoofdstuk na hoofdstuk volgen ze diverse sporen, sluiten pistes uit en boren er andere aan om zo een eeuwenoude puzzel te reconstrueren. Te midden dat minutieuze speurwerk strooien ze kwistig verhalen rond over de solidariteit die ervoor zorgde dat de neanderthaler het twintigduizend generaties uithield, over overleven in ijstijden en het eten van mensenvlees, maar ook … over de vermenging van de neanderthaler met de homo sapiens en de daaruit volgende genetische band tussen ‘ons’ en ‘hem’. Populaire wetenschap van de bovenste plank. Rijkelijk geïllustreerd.

Vertaald uit het Frans door Boudewijn Deckers. Oorspronkelijke titel: Néandertal, mon frère: 300.000 ans d’histoire de l’homme, Flammarion, 2019.

Downloaden

Auteurs

Silvana Condemi

Silvana Condemi is paleoantropologe en directrice bij het Franse Centre national de la recherche scientifique. Ze is gespecialiseerd in de studie van de homo neanderthalensis en de vroege homo sapiens.


François Savatier

François Savatier is wetenschapsjournalist voor het tijdschrift Pour la Science en is onder meer gespecialiseerd in de prehistorie.


Persartikels

Knack (04-03-2020)
"Er zit een neanderthaler in ieder van ons." - lezen