Bacchus in Gallië Bekijk groter

Bacchus in Gallië

Een geschiedenis van de Franse wijn

9789462672062

Verkrijgbaar

Een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van de wijn, van de 'uitvinding' van de wijnbouw tot vandaag, een geschiedenis in golfbewegingen.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 260p.

Meer informatie

Of het nu gaat om een Bourgondische grand cru of een anonieme coup de rouge: wijn drinken is een genot. Maar nog mooier is dat te doen als je iets afweet van de geschiedenis van deze godendrank, die in dit rijkelijk geïllustreerde boek geschetst wordt. Het epos begint in de Kaukasus waar de wijnbouw 10.000 jaar geleden werd ‘uitgevonden’. Via de Grieken en Romeinen bereikte de viticultuur Gallië, het ‘beloofde land’ van Bacchus. De wijngod heeft er hoogtepunten beleefd, zoals de middeleeuwen toen er nog geen concurrentie bestond van koffie of frisdrank en wingerds zelfs geplant werden in het hoge noorden van het Franse koninkrijk, het graafschap Vlaanderen. Maar ook dieptepunten, zoals de rampzalige crisis van omstreeks 1900, veroorzaakt door de uit Amerika afkomstige druifluis. En er waren ambivalente episodes zoals de vroegmoderne tijd, toen Bacchus enerzijds terrein verloor maar anderzijds Frankrijk nieuwe soorten nectar schonk, zoals champagne. Een boek om te ‘degusteren’.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Jacques R. Pauwels

Jacques R. Pauwels doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Ecuador, Rusland, Turkije, Zuid-Korea en België over onderwerpen zoals de twee wereldoorlogen en de Franse Revolutie.
Website van Jacques R. Pauwels


Persartikels

DeWereldMorgen.be (21-08-2020)
"In Bacchus in Gallië spat de passie voor wijn waarlijk van elke bladzijde. (...) Pauwels vertelt met een aanstekelijk enthousiasme en een weelde aan feiten en anekdotes over hoe één van de heerlijkste voortbrengselen van de menselijke beschaving kon uitgroeien tot Frankrijks nationale trots." - lezen