Het archief van Walter Bekijk groter

Het archief van Walter

De onderzoeksjournalist, de historica en de waarheid

9789462672017

Verkrijgbaar

Het fascinerende verhaal van onderzoeksjournalist Walter De Bock, maar vooral een boek over weten en vergeten en een ode aan de heuristiek: de kunst van het vinden.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2020
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's260p.

Meer informatie

Hij was een van de studentenleiders van mei 68. Groeide uit tot de belangrijkste onderzoeksjournalist in dit land. Publiceerde onthullingen over de moord op PS-leider André Cools, de Bende van Nijvel, wapenhandel en extreemrechts. Hield van de idee dat de machthebbers zonder hem veiliger zaten. Had een fenomenaal archief. Stierf jong aan alzheimer.

In dit boek vertelt Klaartje Schrijvers het fascinerende verhaal van Walter De Bock, die ze leerde kennen bij het schrijven van haar doctoraat over een 20ste-eeuwse neoaristocratische elite. Toch is dit geen klassieke biografie. Het archief van Walter trapt ook de naoorlogse tijdsgeest op de staart: de Koude Oorlogssfeer, de anticommunistische netwerken, de periode waarin een deel van de elite Brussel wilde ombouwen tot het New York van Europa.

Maar bovenal gaat dit boek over het weten en het vergeten, over wat geschiedenis betekent wanneer kennis verdwijnt. Het is een reis doorheen historische en journalistieke zoektochten naar de waarheid en een ode aan de heuristiek: de kunst van het vinden.

Downloaden

Auteurs

Klaartje Schrijvers

Klaartje Schrijvers is historica en animatiefilmer. Het archief van Walter is haar debuut als schrijfster.
(Foto Luk Monsaert)