De Grieken Bekijk groter

De Grieken

Uit de eerste hand, deel 1

9789055735075

Verkrijgbaar

Bronnenboek met teksten van/over o.m. Zeno, Socrates, Plato, Aristoteles, Demosthenes, Hesiodus, Plutarchus, Hippocrates...

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2004
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

'Uit de eerste hand' is een reeks bronnenboeken, onderverdeeld in de delen: De Grieken, De Romeinen (en vroege christendom), De Middeleeuwen, De Renaissance en de zeventiende tot en met twintigste eeuw.
De verschillende delen bevatten al die "beroemde" teksten die de lezer veelal al wel kent, maar veelal ook slechts "van horen zeggen". Daarom zal de lezer ontdekken hoe verkwikkend het is eindelijk onder ogen te hebben wat hij of zij al jaren had willen lezen.

In het eerste deel, 'De Grieken': Zeno's probleem van Achilles en de schildpad, Socrates' 'Apologie', Plato's metafoor van de drie bedden, Aristoteles' Metafysica, Epicurus' Brief aan Menoeceus, Demosthenes' 'Kransrede', Hesiodus' 'Werken en Dagen', Plutarchus' 'Ethica', Thucydides' 'Peloponnesische Oorlog', Hippocrates' aanbevelingen aangaande aambeien, Euclides' weergave van de stelling van Pythagoras en Ptolemaeus' 'Almagest'.

Om vooral de oorspronkelijke bronnen te laten spreken probeert de samensteller zichzelf zo veel mogelijk buiten beeld te houden. Waar uitleg nodig blijkt, streeft hij er naar, in plaats van deze zelf te schrijven, authentieke teksten of fragmenten te vinden, zodat binnen een "intertekstueel netwerkje" de teksten elkaar over en weer verklaren, toelichten of aanvullen.

Gerelateerde titels

Auteurs

Ad de Visser

Ad de Visser (1951) is docent kunstgeschiedenis geweest.