De Middeleeuwen - II Bekijk groter

De Middeleeuwen - II

Uit de eerste hand, deel 4

9789055735983

Verkrijgbaar

Bronnenboek met teksten over geschiedschrijving, proza en poëzie, beeldende kunst, muziek en drama, vakwetenschap en ontdekkingsreizen.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

Met vijftig teksten voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Nog al te vaak worden de middeleeuwen voorgesteld als een armzalige periode tussen oudheid en renaissance, een 'donker gat' waarin alle kwaliteiten van Grieken en Romeinen teloor waren gegaan en daarom opnieuw ontdekt behoorden te worden in de 'renaissance'.
Deze negatieve benadering is vooral veroorzaakt door de humanisten van deze renaissance ('wedergeboorte') die op nogal hautaine wijze de eigen verdiensten lieten schitteren door ze af te zetten tegen de 'onnozelheid' van de middeleeuwer. Pas in onze tijd heeft enige relativering van het 'sublieme' van de renaissance een aanzet gegeven tot 'eerherstel' van de middeleeuwen.
Hopelijk helpen de verzamelde teksten de lezer enigszins te begrijpen wat de Franse historicus Le Goff bedoelde toen hij opmerkte: "Nooit - noch ervoor, noch erna - was het zelfbewustzijn van de intellectueel groter dan in de middeleeuwen?"

Inhoud Deel II
I -    Geschiedschrijving
II -    Proza en poëzie
III -    Beeldende kunst, muziek en drama
IV -    Vakwetenschap en ontdekkingsreizen

Met fragmenten uit o.m. de 'Historiae' van Gregorius van Tours, Einhards 'Het leven van Karel de Grote' en 'De geschiedenis van de Britse koningen' van Monmouth.
'Het verhaal van de Graal' van Chrétien de Troyes, Eschenbachs 'Parzival', 'Het Nibelungenlied', de poëzie van Bernart de Ventadorn, Walther von der Vogelweide, Charles d'Orléans en François Villon, 'De Roman van de roos' van Guillaume de Lorris en Jean de Meung, uit het werk van Jacob van Maerlant, het 'Stabat Mater' van Jacopone da Todi, 'La divina commedia' en 'Pleidooi voor de eigen taal' van Dante, Boccaccio's 'Decamerone' en Chaucers 'Canterbury Tales'.
'Over de verschillende kunsten' van Theophilus, Sugers 'Hetgeen tot stand is gebracht tijdens zijn abbatiaat', het 'Album' van Villard de Honnecourt, Cennini's 'Het handboek van de kunstenaar', 'Micrologus' van Guido van Arezzo, 'de Dialoog van de Drie Maria's', 'Le jeu de Robin et de Marion' van Adam de la Halle en 'Elckerlyc'.
Fibonacci's 'Rekenboek', 'De wonderbaarlijke potentie van kunst en natuur' van Roger Bacon, Avicenna's 'Leerdicht der geneeskunst', 'Oorzaken en behandelingen' van Hildegard van Bingen, 'Il Milione' van Marco Polo en Columbus' 'Journaal'.

Gerelateerde titels

Auteurs

Ad de Visser

Ad de Visser (1951) is docent kunstgeschiedenis geweest.