De Middeleeuwen - I Bekijk groter

De Middeleeuwen - I

Uit de eerste hand, deel 3

9789055735976

Verkrijgbaar

Bronnenboek met teksten over politiek, kerk en samenleving, geloof en kloosterleven, filosofie en theologie, mystiek, opvoeding, onderwijs en encyclopedisme.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

Met ruim tachtig teksten voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Nog al te vaak worden de middeleeuwen voorgesteld als een armzalige periode tussen oudheid en renaissance, een 'donker gat' waarin alle kwaliteiten van Grieken en Romeinen teloor waren gegaan en daarom opnieuw ontdekt behoorden te worden in de 'renaissance'.
Deze negatieve benadering is vooral veroorzaakt door de humanisten van deze renaissance ('wedergeboorte') die op nogal hautaine wijze de eigen verdiensten lieten schitteren door ze af te zetten tegen de 'onnozelheid' van de middeleeuwer. Pas in onze tijd heeft enige relativering van het 'sublieme' van de renaissance een aanzet gegeven tot 'eerherstel' van de middeleeuwen.

Hopelijk helpen de verzamelde teksten de lezer enigszins te begrijpen wat de Franse historicus Le Goff bedoelde toen hij opmerkte: "Nooit - noch ervóór, noch erna - was het zelfbewustzijn van de intellectueel groter dan in de middeleeuwen?"

Inhoud deel I
I -    Politiek, kerk en samenleving
II -    Geloof en kloosterleven
III -    Filosofie en theologie
IV -    Mystiek
V -    Opvoeding, onderwijs en encyclopedisme

Met fragmenten uit de 'Verordeningen' van Karel de Grote, 'De geschiedenis van de eerste kruistocht', het 'Gedicht aan Koning Robert' van Adalbéro, de pauselijke bullen 'Dictatus Papae' en 'Unam Sanctam' en de 'Magna Charta'.
'Het leven van Benedictus' van Gregorius de Grote, de stichtingsacte van de abdij van Cluny, het 'Verweerschrift, de Brief in de regen' en de 'Preken over het Hooglied' van Bernardus, Franciscus' 'Zonnelied' en 'testament', de pauselijke 'Heksenbul' en een reisgids voor het Heilige Land.
Averroïs' commentaar op Aristoteles, de tractaten van Anselmus van Canterbury, Abélards 'Relaas van mijn rampen' en de brieven aan Héloïse, Thomas' 'Summa', Bacons 'Handboek filosofie', 'Het sacrament des altaars van Ockham' en uit 'De leek over de geest' van Cusanus.
'Ken de wegen' van Hildegard van Bingen, de preken van Eckhart, Hadewychs 'Orewoet' en 'De navolging van Christus' van Thomas a Kempis.
Redactiesommen van Alcuinus, de 'Geschiedenis van het Westen' van Jacques de Vitry, de statuten van de Parijse universiteit, de studiegids van Hugo van Saint-Victor, de encyclopedie van Isidorus, Photius' 'Bibliotheca', Maerlants 'Heimelijkheid der heimelijkheden' en 'De gouden legenden' van Jacobus de Voragine.

Gerelateerde titels

Auteurs

Ad de Visser

Ad de Visser (1951) is docent kunstgeschiedenis geweest.