Alle goden! Bekijk groter

Alle goden!

Theogonie

9789463401470

Verkrijgbaar

Vertaling in ritmisch proza van de godencatalogus van Hesiodos van Askra, tijdgenoot van Homeros en oudste vertegenwoordiger van de "didactische poëzie".

Meer details

14,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.

Meer informatie

Hesiodos van Askra, een tijdgenoot en misschien zelfs een concurrent van de epische dichter Homeros (achtste eeuw v.Chr.), staat bekend als de oudste vertegenwoordiger van zogenoemde didactische poëzie, een genre dat in navolging van zijn Theogonie gedurende heel de oudheid en nog lang daarna beoefend is. Zijn opsomming van goden en hun nakomelingen lijkt eindeloos en op het eerste gezicht zonder een duidelijke verhaallijn. Toch fascineert Hesiodos zijn toehoorders met zijn onuitputtelijke kennis, zijn vermogen het chaotische te ordenen, en de betovering van zijn lijsten van namen afgewisseld met korte en sprekende verhalen over monsters en heksen.

Deze uitgave biedt een Nederlandse vertaling van Hesiodos’ Theogonie in ritmisch proza, een weergave die moderne lezers zowel het verhalende als het herhalende van de godencatalogus wil laten ervaren.

Theogonie combineert gewaardeerde, van oudsher overgeleverde kennis met een onmiskenbare voorliefde voor weten-om-te-weten van de dichter.

Vertaald en toegelicht door Ronald Blankenborg. Onder redactie van Vincent Hunink

Auteurs

Hesiodos