De jonge Marx in België Bekijk groter

De jonge Marx in België

9789462671829

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Een verhaal over politieke camaraderie, eigenzinnige journalistiek, lezingen over loonarbeid en kapitaal, het Communistisch Correspondentie Comité, de afrekening met het utopisch socialisme en de transformatie van de filosofie van Hegel.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.
Verwachte verschijningsdatum onbekend

Meer informatie

Het is geweten dat Karl Marx tussen 1845 en 1848 als politieke vluchteling in Brussel verbleef. Dat die passage een grote invloed op zijn denken had, is minder bekend. In De jonge Marx in België zet historicus Jelle Versieren dat euvel recht. Want er bestaat een Marx van voor zijn Belgische periode en een Marx van erna. Kort samengevat vervelt de filosoof hier tot communist. Hij schrijft samen met Friedrich Engels Het Communistisch Manifest. Maar het ontluikende Belgische kapitalisme en de eerste schuchtere stappen richting moderne arbeidersbeweging inspireren hem ook om later Het kapitaal de wereld in te schoppen. In Brussel komt hij bovendien tot het concept van het historisch materialisme én onderstreept hij het belang van massapartijen en nationale vakbonden voor maatschappelijke verandering. Een verhaal over politieke camaraderie, eigenzinnige journalistiek, lezingen over loonarbeid en kapitaal, het Communistisch Correspondentie Comité, de afrekening met het utopisch socialisme en de transformatie van de filosofie van Hegel.

Auteurs

Jelle Versieren

Jelle Versieren is economisch historicus en onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, gastdocent aan de Universiteit Gent en Antwerpen, vrijwillig vormingswerker voor het ABVV en nationaal bestuurslid van het Masereelfonds.