De Zwarte Hand Bekijk groter

De Zwarte Hand

Het verzet tegen de nazi’s in Klein-Brabant en de Rupelstreek

9789462671386

Verkrijgbaar

Dit boek verhaalt het verzet tegen de nazi’s in Klein-Brabant en de Rupelstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Herziene editie met tal van nieuwe gegevens.

Meer details

19,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2018
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's176p.

Meer informatie

Dit boek verhaalt het verzet tegen de nazi’s in Klein-Brabant en de Rupelstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Zwarte Hand ontstond al in juni 1940 en is daarmee een van de eerste verzetsgroepen in België. Grootse sabotagedaden zoals het latere verzet kan voorleggen, zijn er niet. Maar er is wel iets heel specifieks aan De Zwarte Hand: het gaat over bewust verzet van voornamelijk jonge mensen die zich niet langer willen neerleggen bij de terreur van de nazi’s en willen vechten voor vrijheid. Al in oktober 1941 worden 109 van de 111 leden aangehouden en naar Breendonk gevoerd. Slechts 37 van hen hebben de concentratiekampen overleefd. Nu is er nog slechts één in leven.

Deze herziene editie bevat tal van nieuwe gegevens: de opgedoken geheime zender, de spectaculaire ontsnapping van Louis Houthooft, contacten tot in Wallonië, de rol van de vrouwen, recent gevonden documenten, een geactualiseerde ledenlijst…

Downloaden

Auteurs

Tjen Mampaey

Tjen Mampaey was onderwijzer in de Gemeenschapsschool in Puurs (GO! Puurs) en werkte voor uitgeverij EPO. Publicaties bij EPO: De Zwarte Hand (1993), Die van De Lamp (1996), IJzer en vuur (1998), Is ’t nu al tijd, meester? (2004) en België. Een geschiedenis van onderuit (red. met Jan Dumolyn, 2012).

Uitgebreide biografie