De grote mythen van de moderne geschiedenis Bekijk groter

De grote mythen van de moderne geschiedenis

9789462671423

Verkrijgbaar

Jacques Pauwels houdt een reeks hardnekkige opvattingen over de geschiedenis tegen het licht, zet ze in hun juiste context, onderzoekt wanneer ze in onze geesten begonnen doorsijpelen en stelt de klassieke vraag: wie had daar voordeel bij?

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 268p.

Meer informatie

Robespierre was een monster en Napoleon een held. De Groote Oorlog draaide om democratie en de Oktoberrevolutie was een staatsgreep. Bij sommige bladzijden in onze geschiedenisboeken denk je instinctief: hier klopt iets niet. Maar vaak kan je de vinger niet op de fout leggen en voel je je onmachtig ze te corrigeren. Toen Jacques Pauwels zijn vorige boek voorstelde op de radio zeiden de jongens van Interne keuken: ‘Dit voelt alsof je voor het eerst je hoofd boven een loopgracht uitsteekt en eindelijk het volledige landschap ziet.’ In dit boek neemt de historicus u zelfs mee achter de coulissen. Hij houdt een reeks hardnekkige opvattingen tegen het licht, zet ze in hun juiste context, onderzoekt wanneer ze in onze geesten begonnen doorsijpelen en stelt de klassieke vraag: wie had daar voordeel bij? Een boek over de kleuren van de waarheid dat de lezer zal doen uitroepen: zo leerden wij dat niet op school!

Downloaden

Auteurs

Jacques R. Pauwels

Jacques R. Pauwels doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Ecuador, Rusland, Turkije, Zuid-Korea en België over onderwerpen zoals de twee wereldoorlogen en de Franse Revolutie.
Website van Jacques R. Pauwels


Persartikels

Streven Tijdschrift (10-02-2020)
"De grote mythen van de moderne geschiedenis is een uitdagend boek, boordevol ter zake doende informatie die een ander licht op de geschiedenis werpt." - lezen

De Reactor (02-12-2019)
"een uitdagend boek, boordevol ter zake doende informatie die een ander licht op de geschiedenis doet schijnen." - lezen

Vrij Nederland (25-11-2019)
"Hoe de geschiedenis wordt geschreven door mensen met macht en geld" - lezen

Knack (02-11-2019)
"In De grote mythen van de moderne geschiedenis overschouwt historicus Jacques Pauwels met een arendsblik maar ook sterk ingekleurd de moderne geschiedenis." - lezen

De Standaard (19-09-2020)
"Geschiedenis zoals je het op school niet leerde" - lezen

Het Humanistisch Verbond (19-08-2019)
"sterk ontnuchterend" - lezen

NBD Biblion (07-08-2019)
"Een bundel zeer kritische historische essays, opgedragen aan de in 2018 overleden Italiaanse filosoof Domenico Losurdo, bekend om zijn bezwaren tegen het liberalisme."

Optische Fenomenen (18-10-2019)
"Moderne mythen passen in de hedendaagse geschiedenis"

Friesch Dagblad (12-10-2019)
"Een herinterpretatie van de geschiedenis."

Metro (13-08-2019)
"Dit boek zou niet misstaan in de geschiedenislessen in het secundair onderwijs als een gezonde dosis antigif. De visie van Pauwels noopt de lezer tot nadenken."

De Wereld Morgen (28-06-2019)
"28 juni 1919, honderd jaar Verdrag van Versailles: Vrede of slechts tijdelijke wapenstilstand?" - lezen

Vrij Maldegem (27-06-2019)
"Adegemnaar Jacques Pauwels blikt kritisch terug op onze moderne geschiedenis" - interview

Tertio (19-12-2018)
"Historicus Jacques Pauwels wil af van foute mythes over recente geschiedenis" - interview