Mijn Congo Bekijk groter

Mijn Congo

Een familiegeschiedenis

9789462671416

Verkrijgbaar

Het verhaal van drie generaties Demyttenaere met lijnen naar Congo. Elk met hun eigen herinneringen. Verhalende non-fictie van de bovenste plank.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 420p.
Extra met foto's in kleur

Meer informatie

Michael, Jos en Bart: drie generaties Demyttenaere met lijnen naar Congo.
De eerste was zeekapitein. Tussen 1879 en 1882 bevoorraadde hij in opdracht van koning Leopold II ‘ontdekkingsreiziger’ Stanley.
De tweede werkte van 1959 tot 1964 als agent voor een katoenbedrijf in het noorden van Katanga. Hij beleefde er de laatste maanden van Belgisch Congo, de afscheuring van Katanga en de val van Tshombe.
En Bart, de derde en jongste in het rijtje? Hij werd in 1963 geboren in Albertstad, gaf van 1986 tot 1990 les in het Zaïre van Mobutu en werd later schrijver. In Mijn Congo gaat hij op zoek naar de sporen van drie generaties Demyttenaere in zijn geboorteland.

Het is een verhaal over een onmetelijk land, zijn bewoners, zijn regen als neervallende rivieren, zijn sprinkhanenplagen en zijn leerplannen. Maar het is evenzeer een relaas over de confrontatie tussen een vader en een zoon. Want Jos en Bart Demyttenaere zijn totaal verschillend en hebben nooit een hechte band met elkaar gehad. Maar ze delen wel herinneringen aan hun Congo. Elk op hun eigen manier. Verhalende non-fictie van de bovenste plank.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere is schrijver van jeugdboeken en maatschappelijke non-fictie. Hij schreef spraakmakende boeken over o.a. zelfmoord, het gevangeniswezen, armoede, vluchtelingen en de kerk.


Persartikels

Historiën (29-06-2019)
"Een zeer leesbaar boek." - lezen

NBD biblion (06-03-2019)
"De politieke en maatschappelijke ontwikkelingen komen uitvoerig aan de orde."

Radio 2 - Limburg (06-12-2018)
"Zondag opent in Tervuren het nieuwe Afrikamuseum. Hoe gaan we om met ons koloniaal verleden? Die vraag kwam steeds terug bij het opbouwen van de nieuwe tentoonstelling daar. Erg delicaat... De Limburgse Auteur Bart Demyttenaere is geboren in Congo en heeft er jaren les gegeven. Hij schreef er trouwens recent een boek over. Over twee weken vertrekt hij weer voor een tijd naar wat hij noemt 'zijn vaderland'. Hij kijkt uit naar het nieuwe Afrikamuseum en hoopt dat er ook meer aandacht is voor de Congolezen zelf."

Boeken Magazine (Oktober 2018)
"Ik beschouw Congo als mijn vaderland, België is mijn moederland." - interview

Knack (17-10-2018)
"Hij trof een land gevangen in een neerwaartse spiraal." - lezen

Radio 1 - Touché (16-11-2018)
"Wat raakt Bart Demyttenaere?" - uitgebreid gesprek - herbeluisteren

Radio 2 - De Madammen (13-11-2018)
Een gesprek met Bart Demyttenaere over zijn boek 'Mijn Congo' - herbeluisteren