De Zwarte Hand Bekijk groter

De Zwarte Hand

Het verzet tegen de nazi's in Klein-Brabant en de Rupelstreek

9789064457401

Sold out

Dit boek verhaalt het verzet tegen de nazi's in Klein-Brabant en de Rupelstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verzetsgroep De Zwarte Hand ontstond al in juni 1940 en bestond uit voornamelijk jonge mensen, bijna allemaal rond de twintig.

Meer details

Datasheet

colofonpaperback - 112p.
UitgeverijEPO
Jaar van uitgave1993

Meer informatie

Lees het boek op www.getuigen.be

Dit boek verhaalt het verzet tegen de nazi's in Klein-Brabant en de Rupelstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verzetsgroep De Zwarte Hand ontstond al in juni 1940. Grootse sabotagedaden zoals het latere verzet kan voorleggen, zijn er niet. Maar er is wel iets heel specifieks aan De Zwarte Hand: het gaat over bewust verzet van voornamelijk jonge mensen, bijna allemaal rond de twintig, die zich niet langer willen neerleggen bij de terreur van de nazi's en willen vechten voor vrijheid.
Al in oktober 1941 worden 109 van de 111 leden aangehouden en naar Breendonk gevoerd. Slechts 37 leden van De Zwarte Hand hebben de concentratiekampen overleefd. Nu zijn er nog 18 in leven, de laatste getuigen die kunnen waarschuwen voor de gevolgen van racisme en fascisme. Een les die op het goede moment komt.

Auteurs

Tjen Mampaey

Tjen Mampaey (1952) was onderwijzer in de Gemeenschapsschool in Puurs. Hij schreef teksten voor kinderliedjes, produceerde drie totaalspektakels, schreef twee dichtbundels en de verhalenbundel Verhalen uit de schemerzone van Klein-Brabant ten voordele van Unicef.

Uitgebreide biografie