Israël Piet Akkerman Bekijk groter

Israël Piet Akkerman

Van Antwerpse vakbondsleider tot Spanjestrijder

9789090296845

Verkrijgbaar

Piet Akkerman, zoon van Joodse migranten uit Polen, bezielend stakingsleider van de Algemene Diamantbewerkersbond en bataljonscommandant in de Internationale Brigades. Sneuvelt in 1936 tijdens een tegenaanval in de heuvels van Guadalajara.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij overige uitgevers
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.
Extra geïllustreerd

Meer informatie

Op oudejaarsavond 1936 lanceren de Inter­nationale Brigades een tegenaanval in de heuvels van Guadalajara. Het is een poging om de omknelling van de Spaanse hoofdstad te doorbreken. Madrid wordt belaagd door rechtse militairen die sinds 18 juli een oorlog begonnen tegen de gevestigde regering van de Spaanse republiek.
De Antwerpse antifascist Piet 'Israël' Akkerman voert als politiek commissaris van zijn bataljon zijn manschappen aan en wordt dodelijk getroffen. Piet Akkerman ligt begraven in de buurt waar hij voor het laatst vocht.

Hij werd amper 23 jaar. Ondanks die jonge leeftijd had Piet Akkerman er al andere gevechten opzitten. Bezorgd om het lot van de diamantarbeiders kwam hij in Antwerpen op voor hun rechten als syndicalist van de Algemene Diamantbewerkersbond (ADB). Dat werd niet altijd door iedereen geapprecieerd, ook niet in zijn eigen vakbondscentrale. De zoon van Joodse migranten uit Polen werd een bezielend stakingsleider en een vastberaden vechter voor een betere wereld.

Het boek is geïllustreerd met originele tekeningen van Jan Vanriet en wordt voorafgegaan door een voorwoord van historicus Vincent Scheltiens.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Sven Tuytens

Sven Tuytens is correspondent voor VRT en reporter van het NPO-programma Nieuwsuur. Daarvoor was hij journalist, presentator en verantwoordelijke cultuur bij TV-Brussel (het huidige Bruzz). Hij publiceerde eerder Las Mamás Belgas.


Rudi Van Doorslaer

Rudi Van Doorslaer (1951) is directeur van het CegeSoma, het Studiecentrum Oorlog en Maatschappij in Brussel, de 4de Operationele Directie van het Rijksarchief. Hij is als gastprofessor verbonden aan de Vakgroep Geschiedenis van de UGent.