De tweespalt na de profeet Bekijk groter

De tweespalt na de profeet

Het intrigerende verhaal van de sjiitische en soennitische rivaliteit

9789054601739

Verkrijgbaar

In dit levendige en verhalende boek verbindt Hazleton verleden en heden met elkaar en laat ze zien dat het grote schisma in de islam tussen sjiieten en soennieten de harten en geesten in het Midden-Oosten nog steeds bezighoudt.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Bulaaq
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

In juni 632 sterft de stichter van de islam zonder een opvolger te hebben aangewezen. Het leek voor de hand te liggen dat zijn schoonzoon Ali, die als een zoon voor hem was, het leiderschap op zich zou nemen. Maar Aïsha, Mohammeds favoriete en invloedrijke vrouw, weet haar vader Abu Bakr als eerste kalief benoemd te krijgen. Als Ali vijfentwintig jaar later alsnog kalief wordt, is het verzet tegen hem zo gegroeid, dat er zich twee richtingen beginnen af te tekenen. Ali wordt vermoord, en uiteindelijk zal ook zijn zoon Hussein omkomen in de Slag van Karbala, waarbij een overmacht aan (soennitische) soldaten het opneemt tegen tweeënzeventig (sjiitische) getrouwen van Hussein. Het schisma is een feit, en de vroege tegenstellingen tussen de aanhangers van Ali (shiat Ali) en de volgelingen van de Profeet werken tot vandaag de dag door.

In De tweespalt na de Profeet verbindt Hazleton verleden en heden met elkaar en laat ze zien dat dit grote schisma de harten en geesten in het Midden-Oosten nog steeds bezighoudt: in Irak, Iran, Libanon, Jemen, Afghanistan en Pakistan. Of je wilt of niet, onontkoombaar word je meegezogen in dit fascinerende verhaal dat nu eens in de zevende eeuw speelt, dan weer in tegenwoordig Pakistan of Irak. De auteur vertelt haar verhaal aan de hand van vroege Arabische bronnen, aangevuld met meer recent wetenschappelijk onderzoek.

'Het boek is vaak spannend in zijn beschrijving van de gebeurtenissen lang geleden, zoals de tragische gebeurtenissen van Karbala in 680 [...] Hazleton heeft zich ondergedompeld in het werk van de vroege moslimse historici en in moderne wetenschap [...]' - The Wall Street Journal

'een uitstekend boek [...] Iedereen met belangstelling voor het Midden-Oosten, de Amerikaanse internationale betrekkingen of met interesse in een diepgravend en meesterlijk verteld verhaal, wordt goed bediend met dit uitzonderlijke boek.' - Publishers Weekly (met ster)

'een nieuw meesterstuk van het soort geschiedschrijving dat je dezer dagen zelden ziet [...]' - Booklist (met ster)

'[De auteur] is erin geslaagd het verhalende karakter van het schisma tussen soennieten en sjiieten naar voren te brengen, en ze doet dat met groot inlevingsvermogen' - Wilferd Madelung, hoogleraar Arabisch te Oxford

Auteurs

Lesley Hazleton

Lesley Hazleton studeerde psychologie en schreef veel over het Midden-Oosten voor onder andere The New York Times, The Nation, New York Review of Books, Esquire en Vanity Fair. Ze schreef meerdere boeken, waaronder een boek over Jeruzalem, waar ze lange tijd heeft gewoond.