Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten Bekijk groter

Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten

9789462671041

Verkrijgbaar

In zinnen die lezen als verzen vertelt Tobias Schiff over zijn lange tocht langs de concentratiekampen van Hitler. Een ontroerende getuigenis. Een literaire ontdekking, aldus Arnon Grunberg in zijn voorwoord.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

‘Grote literatuur.’ En: ‘Een literaire ontdekking.’ Arnon Grunberg spaart in zijn voorwoord van Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten de lof niet. Hij plaatst schrijver Tobias Schiff, Toschek voor de vrienden, zelfs in het rijtje van onder andere Primo Levi en Nobelprijswinnaar Imre Kertész. Grunberg is niet de enige die onder de indruk is van dit boek. Precies twintig jaar geleden verscheen de eerste editie en toen al gooide het hoge ogen. Een tijdlang was het verplichte literatuur op de middelbare scholen in Vlaanderen en Tobias Schiff kreeg de prestigieuze prijs van de Vlaamse Gemeenschap.

In Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten vertelt Schiff, in korte, ritmische zinnen die lezen als verzen, over zijn lange tocht langs de concentratiekampen van Hitler. Hij overleefde dankzij zijn jeugd, zijn schalkse humor, zijn slimme kneepjes, zijn branie, zijn moed en een flinke dosis geluk. Maar ook omdat hij zelfs in het zwartste donker een klein lichtje zag branden. Dit op algemene vraag heruitgegeven boek is daarvan de ontroerende getuigenis.

Downloaden

Auteurs

Tobias Schiff

Tobias Schiff (1925-1999) was lange tijd diamantair in Antwerpen en had daarna een fotowinkel in Brussel. Hij reisde door het land om in scholen spreekbeurten te houden en kreeg daarvoor de prestigieuze prijs van de Vlaamse Gemeenschap. Luckas Vander Taelen maakte van hem een portret in de televisiereeks De laatste getuigen.


Persartikels

The only Mrs Jo (06-09-2017)
"Mensonterend, levensontredderend, onvoorstelbaar." - lezen

G-Geschiedenis (Juli 2017)
"Wie dit boek gelezen heeft, is medegetuige geworden en kan dus niet langer de gruwel ontkennen. De heruitgave komt op het juiste ogenblik in een verdeeld Europa dat lijkt te kiezen tussen nationalisme en populisme."

Go2War2.nl (18-05-2017)
"Een beklijvend verhaal. (...) Als lezer wordt je onmiddellijk meegezogen in dit verhaal en mede omdat Tobias Schiff het helaas zelf meemaakte, heb je het gevoel alles van op de eerste rij mee te maken." **** - recensie - lezen

nbd biblion (03-05-2017)
"De opvallende lay-out maakt het bijna tot 'visuele poëzie'; de elf hoofdstukken geven een doorgaande stroom herinneringen. De aanvullende foto's en noten maken het nog waardevoller. Kortom: beslist niet 'zomaar een oorlogsboek'!"

Kerk & Leven (Mei 2017)
"De nieuwe uitgave is een ontroerende getuigenis die je kunt lezen in hetzelfde rijtje als de beroemde boeken van andere overlevers zoals Primo Levi en Elie Wiesel. Het is meer informeel en beknopter, maar even aangrijpend."

Joods Actueel (05-04-2017)
"Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten raakt je diep en confronteert
je met de gruwel van de Shoah. 'Wie luistert naar een getuige, wordt
zelf een getuige', schreef Elie Wiesel die in 1986 de Nobelprijs voor de
Vrede kreeg. Het is één van de citaten die de tekst van Schiff voorafgaan
in het boek." - interview met dochter Anny Schiff

Doorbraak (31-03-2017)
Schiff vertelt in korte, ritmische zinnen die lezen als verzen, over zijn lange tocht langs de concentratiekampen van Hitler. - recensie, 4 sterren - lezen

Historiek.net (13-03-2017)
"In dit aangrijpende oorlogsdagboek – dat precies twintig jaar geleden verscheen – vertelt Tobias Schiff over zijn tocht als Joodse jongen langs verschillende concentratiekampen en de vragen die hij nog steeds heeft." - voorpublicatie - lezen

De Morgen (08-03-2017)
"Een opmerkelijke getuigenis met een waarschuwing die we niet in de wind mogen slaan." (...) Alleen al de afscheidsscène tussen vader en zoon tilt dit boek boven talloze andere getuigenissen over de Holocaust uit. (...) Terug op de plaats die ik nooit heb verlaten ontroert en confronteert." - lezen

Knack (01-03-2017)
"Arnon Grunberg looft Antwerpse Holocaust-overlever Tobias Schiff: 'Hij schaamde zich. Dat hoefde niet.'" - voorpublicatie voorwoord Arnon Grunberg - lezen

Herman Van Goethem, Rector Universiteit Antwerpen (Maart 2017)
"Op 10 augustus 1942 ontvluchten Tobias Schiff en zijn ouders Antwerpen, om te ontsnappen aan de Jodenvervolging. Enkele dagen later worden ze gearresteerd.
Hoe een epos schrijven van 33 maanden lijden, intens en allesomvattend lijden dat nooit meer voorbijgaat? De taal schiet dan tekort. Niet bij Tobias Schiff.
Hoofdletters en leestekens gidsen ons door taal en tekst en brengen rust en afwisseling. Tobias Schiff blies deze bakens weg om plaats te maken voor zuivere langgerekte emotie, doordrongen van permanente pijn en verdriet. Geen rust, geen afwisseling, enkel een langgerekte kreet. Tweehonderd pagina’s lang. Een literair meesterwerk. Een nieuwe taal. Een verhaal dat nooit voorbij zal gaan."

Humo (28-02-2017)
"De uitgever heeft de urenlange monologen van Schiff in 1997 opgetekend als een staccatogedicht, met korte zinnen die de lezer in een verschroeiend tempo meesleuren. Ondanks de gruwel leest het boek als een schelmenroman." - interview met dochters Anny en Isabelle Schiff. - lezen