Kongo Bekijk groter

Kongo

Een voorgeschiedenis

9789462670907

Verkrijgbaar

Dit is het verhaal van toen Congo nog gewoon Kongo met hoofdletter K heette. Een relaas uit een periode toen men nog geloofde dat kolonisatie vooruitgang betekende en blanken nog een heel andere kijk op zwarten hadden.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 214p.

Meer informatie

Dit is het verhaal van toen Congo nog gewoon Kongo met hoofdletter K heette. Een relaas uit een periode toen men nog geloofde dat kolonisatie vooruitgang betekende en blanken nog een heel andere kijk op zwarten hadden. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Brusselaars. Voor Albert Thys, de man die 33 koloniale compagnies stichtte, Joseph Conrad naar the Heart of Darkness haalde en de eerste spoorweg in Kongo aanlegde. Voor burgemeester Karel Buls, die Thys zijn spoorweg mee inhuldigde. Voor journalist Camille Verhé van Het Laatste Nieuws, die in diens kielzog meereisde. Maar er is ook een zekere Marguerite waarop zowel Conrad als Buls verliefd zijn. Plus, niet vergeten: Pieter van den Broecke, die al in 1608 (!) naar Kongo reisde en schreef over zijn ontmoetingen met mens (over de zus van de koning van Kongo: ‘ontbood mij om bij haar te slapen’) en dier (over gorilla’s: ‘kunnen niet spreken, lopen naakt’). Tot slot is er nog een geradicaliseerde bourgeois, Maurice Calmeyn, een van de eerste radicale critici van de Kongo-Vrijstaat. En Stanley, vraagt u? Hij krijgt maar een bijrol. Voor een sensatiejournalist en koloniale held volstaat dat.

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.
© foto Johan Depoortere

Uitgebreide bio-bibliografie


Persartikels

Afrika Focus (Volume 30 - Nr.2 - 2017)
"Dit boek bevat een schat aan informatie en duiding. Op basis van een aantal tableaux vivants, de reisverhalen en geschriften van 8 protagonisten, krijgen we een bijzondere inkijk in wat er voor de Kongolese (of is het toch Congolese?) koloniale geschiedenis gebeurde in dit onmetelijke land. Fascinerend en informatief, en geschreven in een beklijvende en meeslepende taal."

Hermes (September 2017)
"Wat dit boek zo interessant maakt, is de focus op de vroege kolonisatie en de ontsluiting van Congo: de periode van Kongo-Vrijstaat en van Belgisch Kongo."

Koerier - Pax Christi Vlaanderen (sept-okt 2017)
" 'Kongo. Een voorgeschiedenis' biedt een relevant kader voor de actuele discussies over de standbeelden van Leopold II. (...) Catherine sluit zijn boek af met een oproep om de Belgische koloniale geschiedschrijving te reconstrueren. Met 'Kongo. Een voorgeschiedenis' levert hij alvast een belangrijke bijdrage aan die reconstructie."

DeWereldMorgen.be (09-07-2017)
"Voor wie wil geïnformeerd zijn over de echte geschiedenis van de Belgische kolonisatie is dit boekje een must. Voor de jongere lezers is dit een kans om kennis te maken met een voor hen grotendeels onbekend onderdeel van ons eigen Belgisch verleden." - lezen

De Natuurvriend (Juli 2017)
"Lucas Catherine geeft in zijn jongste worp 'Kongo. Een voorgeschiedenis' een overzicht van de voornaamste hoofdrolspelers van de vroege kolonisatie."

Boekenbijlage.nl (22-05-2017)
"Lucas Catherine noemt zichzelf een Historicus van Vergeten Zaken. Het is zijn verdienste dat hij de aandacht blijft vestigen op aspecten in onze samenleving en geschiedenis die dreigen in een vergeethoekje te geraken." - lezen

Historiek.net (14-03-2017)
'Kongo: Belgische avonturen in een Afrikaans land' - lezen

Historici Lovanienses (09-03-2017)
"Dit boek is zeker lezenswaardig en vlot geschreven. (...) Het levert waardevolle bouwstenen voor een volledig uitgewerkte en genuanceerde geschiedenis van Kongo-Vrijstaat." - lezen

Bruzz (05-03-2017)
Interview met Lucas Catherine - lezen

De Standaard Der Letteren (24-02-2017)
Recensie - lezen

Historiek.net (24-02-2017)
Voorpublicatie - 'De blanke kijk op Afrikanen' - lezen

Dag Allemaal (21-02-2017)
'Brusselaar Lucas Catherine is al van kindsbeen af gefascineerd door Congo. In zijn laatste boek 'Kongo, een voorgeschiedenis', beschrijft hij vergeten feiten en figuren. En die werpen een uiterst boeiend nieuw licht op onze voormalige kolonie.' - interview

Uitpers (18-02-2017)
Bespreking door Guy Poppe - lezen

Interne Keuken (radio 1) (11-02-2017)
Een gesprek met Lucas Catherine - herbeluisteren