In naam van de Führer Bekijk groter

In naam van de Führer

9789462670563

Verkrijgbaar

Met fotodocumenten en een verzameling treffende teksten, citaten uit nazi-publicaties, voert dit boek naar het hart van het beestachtig systeem.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2015, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

‘Ik las een brief van een massamoordenaar aan zijn familie in Duitsland’, schrijft Simon Wiesenthal in het voorwoord van dit boek. ‘Op een vliegveld in Oekraïne was een reuzenbomkrater en er was niet genoeg aarde om de krater te vullen. Technici berekenden dat er 1500 Joden nodig waren om als opvulmateriaal te dienen. Daarop werden mannen, vrouwen en kinderen samengedreven, neergeschoten en in de bomkrater geworpen. Dit beschrijft deze misdadiger in een nuchter bericht, en in dezelfde brief vraagt hij ook hoe het gaat met zijn baby.’

In naam van de Fuhrer zoekt een antwoord op de vraag: hoe is het mogelijk? Het boek voert ons naar het hart van het beestachtige systeem dat men nazisme noemde. Het bevat naast fotodocumenten ook een verzameling treffende teksten die ‘slechts’ aanhalingen zijn uit nazi-publicaties: wetten, voorschriften, richtlijnen, besluiten, oorlogsdagboeken, mededelingen, berichten, schoolboeken, politieke geschriften, en ‘rentabiliteitsberekeningen’ die leren hoeveel krijgsgevangen kosten en opleveren – uiteraard ‘na aftrek van crematiekosten’.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Lydia Chagoll

Lydia Chagoll is danseres, choreografe, filmregisseur (o.a. samen met Frans Buyens) en dichteres. Ze schreef boeken, film- en tv-scenario’s en regisseerde ook speelfilms en documentaires. De Vrije Universiteit Brussel vereerde haar met de titel doctor honoris causa. In 2014 kreeg ze de Prijs voor de Democratie voor haar jarenlange inzet tegen het fascisme en voor de toewijding waarmee ze de rechten van het kind verdedigt.
Haar film In naam van de Führer, ook beschikbaar op dvd, behaalde diverse internationale prijzen.


Persartikels

Librorum Tractatus (8-09-2015)
"In naam van de Führer doet je nogmaals beseffen dat de gruwel van destijds niet vergeten mag worden." - recensie - lezen