De Slag om Madrid Bekijk groter

De Slag om Madrid

9789462670242

Verkrijgbaar

1936. Franquistische troepen omsingelen Madrid, de regering vlucht, maar de inwoners blijven zich drie jaar lang verzetten. Dit boek biedt een caleidoscopisch perspectief van deze bloedige bladzijde uit de Spaanse geschiedenis.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Juli 1936. Opstandige franquistische troepen rukken op richting Madrid. Met de omsingeling volgen al snel de eerste luchtbombardementen. Maar terwijl de Volksfrontregering van de Republiek, onder leiding van de socialist Caballero, naar Valencia vlucht, blijven de hoofdstedelingen zich drie jaar lang met hand en tand verzetten. De Slag om Madrid biedt een caleidoscopisch perspectief van deze bloedige bladzijde uit de Spaanse geschiedenis. De republikeinse generaal Miaja, communistische en anarchistische strijders, vakbonders, bouwvakkers, barricadebouwers, burgers, vijandelijke militairen: allemaal krijgen ze een gezicht. De taal is bondig, bijna zakelijk, nergens is er sprake van retoriek, overbodige versieringen of breedsprakigheid. Maar de beelden komen aan als mokerslagen. En de structuur van het verhaal reconstrueert de ritmiek van de zinderende actie. Manuel Chaves Nogales maakte de Slag om Madrid mee van op de eerste rij. Zijn boek bewijst dat de realiteit de fictie nog steeds overtreft.

Uit het Spaans vertaald door Maarten Vanderzee

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Downloaden

Auteurs

Manuel Chaves Nogales

Manuel Chaves Nogales (1897-1944) was journalist en schrijver. De Slag om Madrid werd oorspronkelijk gepubliceerd in feuilletonvorm tussen augustus en december 1938 in het Mexicaanse tijdschrift Sucesos para todos met onder andere Juan Rulfo en Gabriel García Márquez als redactieleden. Deze uitgave is de eerste Nederlandstalige publicatie in boekvorm.


Persartikels

Brood & rozen (jaargang 22, 2017/3)
"Een juweeltje van een boek. (...) Het is hoogst uitzonderlijk dat een auteur van binnenuit een caleidoscopische blik kan werpen op dergelijke oorlogsgebeurtenissen. Zeldzaam is ook dat hij dat doet zonder goedkope effecten, die de lezer makkelijk in het verhaal zouden trekken. Daarvoor moet je niet alleen journalist zijn, maar ook een uitstekende pen hebben en die had Chaves Nogales ongetwijfeld."

DeWereldMorgen.be (26-01-2017)
"Een juweeltje van een boek" - dubbelrecensie Piet Akkerman en De slag om Madrid  - lezen

NBD Biblion (10-06-2015)
"Met gevoel voor overzicht en anekdote geeft Nogales de Spaanse generaal Miaja een hoofd- en heldenrol" – recensie

De Gids op Maatschappelijk gebied (april 2015)
"In een emotioneel relaas over de opstand van juli 1936, gaf toenmalig journalist en auteur Manuel Chaves Nogales uitvoerig verslag van de gevechten tussen republikeinen en franquisten." – recensie

ansiel.be (4-03-2015)
"De Spaanse burgeroorlog leeft nog altijd voort ook al zijn de veroorzakers en strijders er van al lang overleden. Voor de zeer jeugdige lezer is deze oorlog misschien een ver van mijn bedshow en daarom is het toch wel een zeer lovenswaardig feit dat M. Vanderzee de feuilletons Los Secretos de la Defensa de Madrid van journalist en schrijver Manuel Chaves Nogales uit 1938 en in boekvorm in 2011 onder de titel La defensa de Madrid verscheen, in het Nederlands vertaalde. M. Vanderzee is een zeer kundig vertaler die zich ook waagde aan een Nederlandse versie van Antonio Machado's Juan de Mairena. Manuel Chaves Nogales schreef uit woede en gedrevenheid bikkelharde verslagen die echter met een fotografische precizie op het papier terecht kwamen en het is juist die sfeer die ook in vertaling goed overeind blijft. Maar toch voegt Vanderzee in voetnoten ook zijn eigen bevindingen en bedenkingen en materiaal uit recente archieven toe." - recensie - lezen