Samen sterk Bekijk groter

Samen sterk

Levensverhaal van een vakbondsmilitant

9789491297502

Verkrijgbaar

Het meeslepende levensverhaal van een bevlogen vakbondsman. Een boek dat zich niet alleen in de verleden tijd laat lezen.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

10 mei 1940: Duitse tanks stormen ons land binnen. Bommenwerpers zaaien dood en verderf. Angst en gruwel overheersen Lucien Van Espens jeugdjaren.
Mei 1982: negenhonderd arbeiders beginnen aan een negen maanden durende bezetting van VTR, het koperbedrijf dat de deuren wil sluiten, Lucien Van Espen is hoofddélégué van het ABVV.
September 1991: een CAO die voor de oudere werklozen grote verbeteringen inhoudt, wordt ondertekend. Na vier jaar op de barricades heeft de strijd van Lucien Van Espen eindelijk succes.
Drie data, één bewogen mensenleven. Samen sterk. Levensverhaal van een vakbondsmilitant is het meeslepende verhaal van een bevlogen vakbondsman. Een boek dat zich niet alleen in de verleden tijd laat lezen. Hoe laat je honderd individuen samen één grote vuist ballen? Welke acties leveren concrete resultaten op? Hoe doe je dat, tegen de stroom blijven ingaan? Actueler dan ooit in tijden waarin fabrieken sneuvelen bij bosjes en de gelatenheid bij momenten schrikwekkend is.

Auteurs

Lucien Van Espen

Lucien Van Espen was jarenlang hoofddélégué bij VTR Machelen. Later werd hij de bezieler van de beweging oudere werklozen van het ABVV.


Persartikels

kifkif.be (5-07-2013)
"Met de recente sluitingen van enkele grote fabrieken zien we vandaag de geschiedenis zichzelf herhalen. En toch zeuren we een eind weg als er weer eens een nationale staking van de spoorwegen wordt aangekondigd en men ons ‘het recht op werk ontzegt’. Misschien volgende keer toch even dit boekje openslaan, zodat we niet vergeten waar de strijd begon en waarom we vandaag staan waar we staan. Voorlopig toch nog." – lees de recensie

't Uilekot (7-06-2013)
"Een verhaal van grote en kleine successen en mislukkingen. Een eerlijk verhaal waar menig syndicalist wat kan van opsteken! Onder meer hoe belangrijk het is om als syndicalisten samen te werken, in gemeenschappelijk vakbondsfront. Of ook hoe belangrijk het is om geen schrik te hebben om het woord te laten aan de werknemers en goed naar hen te luisteren. Om racisme geen kans te laten, enz." – lees de recensie

Solidair (23-04-2013)
"'Ik ben een oude man', schrijft Lucien Van Espen. Maar ondanks zijn gezegende leeftijd van 82, heeft hij nog geen gram aan strijdvaardigheid verloren. Er stroomt vakbondsbloed door zijn aderen. In Samen Sterk noteert hij zijn bewogen levensverhaal: kind van de oorlog, gedreven vakbondsafgevaardigde en verdediger van oudere werklozen." – Recensie - lezen

ansiel.be (22-03-2013)
"Het is fantastisch dat dit boek er is en ik hoop dat het massaal gaat gelezen worden door een divers publiek van jongeren tot ouderen dat vanachter hun pc op internetfora meningen te grabbel gooit die je doen duizelen. Misschien dat er her en der lampjes gaan branden die een verzuurde samenleving ten goede komen." – lees de recensie