De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918 Bekijk groter

De oorlogsdagboeken van Louis Barthas 1914-1918

9789491297380

Verkrijgbaar

Een indringend relaas over de absurditeit van de Eerste Wereldoorlog van de hand van een eenvoudige Franse tonnenmaker en socialist van het eerste uur.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2012, 5de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 480p.

Meer informatie

Met een woord vooraf van Piet Chielens.

Als Barthas in 1914 onder de wapens wordt geroepen is hij 35 jaar. Al gauw begint hij als een volleerd journalist verslag te doen van het dagelijkse leven in de loopgraven. Hij schrijft op elk stukje papier dat hij te pakken kan krijgen: schoolschriften, maar ook zelf bij elkaar genaaide blaadjes. Zijn thuisfront zendt hij talloze brieven, met het verzoek die zorgvuldig te bewaren. Na de oorlog verwerkt hij zijn aantekeningen en brieven in negentien schriften. In zijn dagboeken getuigt Barthas van het werkelijke leven aan het front, dat door de meer geletterde officieren nooit beschreven had kunnen worden. Zij waren immers zelden aanwezig bij de gruwelijke gevechten om enkele meters modderige grond. Antimilitarist als hij is toont Barthas met een vlijmscherpe pen de zinloosheid van de bloederige loopgravenoorlog. In tegenstelling tot de officiële geschiedschrijving stelt hij de verblinding en de lafheid van de legerleiding en de misdadige onverschilligheid waarmee zij de gewone soldaat behandelde aan de kaak.

Uitgave in co-editie met Bas Lubberhuizen

Auteurs

Louis Barthas

Louis Barthas (1879-1952), een eenvoudige tonnenmaker uit Peyriac in Zuid-Frankrijk, was een socialist van het eerste uur. Hoewel hij alleen lagere school had genoten, was hij een verwoed lezer van onder anderen Victor Hugo en Émile Zola.


Persartikels

Solidair (13-02-2013)
"Barthas zou ongetwijfeld het zijne gedacht hebben van de commerciële herdenkingen die vandaag op stapel staan. Aan het eind van zijn dagboeken schrijft hij: “Als de doden van deze oorlog uit hun graf konden opstaan. Ze zouden die hypocriete monumenten in stukken slaan, want degenen die ze oprichtten hebben hen zonder medelijden geofferd.”