Het Huis der Wijsheid Bekijk groter

Het Huis der Wijsheid

Hoe Arabieren de westerse beschaving hebben beïnvloed

9789064456350

Verkrijgbaar

In dit boek maken we kennis met het 'huis van de wijsheid', een denktank, vertaalbureau en manuscriptendepotwaar de beste Arabische geleerden tot halverwege de 13de eeuw hebben gewerkt.

Meer details

29,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 336p.

Meer informatie

Het 'huis van de wijsheid' (bayt al-hikma) werd in de achtste eeuw in Bagdad gesticht door kalief Mansur. Het was een denktank, vertaalbureau en manuscriptendepot waar de beste Arabische geleerden tot halverwege de dertiende eeuw hebben gewerkt. Ze wijdden zich aan filosofie, wiskunde en astrologie en vertaalden Griekse teksten van bijvoorbeeld Aristoteles en Plato in het Arabisch teksten die in het Westen onbekend waren of in de vergetelheid waren geraakt.
In Het Huis der Wijsheid maken we kennis met Arabische geleerden als al-Khwarizmi, een pionier in de algebra, met Ibn Sina (Avicenna), de beroemde arts en filosoof, met Gaber, die de scheikunde verder ontwikkelde, en Ibn Rushd (Averroes), die door zijn bijdragen aan de logica van Aristoteles bekend staat als 'de commentator'.

Terwijl de Kruistochten in volle gang waren, reisde een handvol westerse geleerden naar het Oosten om kennis te maken met hun Arabische collega's en met hun werk, dat slechts mondjesmaat in het Westen was doorgedrongen. Zo keerde de nieuwsgierige monnik Adelard van Bath van Klein-Azië naar Engeland terug met manuscripten van Euclides over astronomie en wiskunde die het aanzien van de Europese wetenschappen ingrijpend zouden veranderen. Honderd jaar later, in 1209, reisde Michael Scot naar Palermo waar hij Arabisch leerde en de christelijke wereld versteld zou doen staan met zijn vertalingen van Plato, Averroes en Avicenna. De vernieuwende ideeën van deze en andere geleerden lagen aan de basis van onze Renaissance.

Uitgave in co-editie met Bulaaq

Auteurs

Jonathan Lyons

Jonathan Lyons studeerde geschiedenis en Russisch en werkte ruim twintig jaar als redacteur en correspondent voor Reuters, hoofdzakelijk in islamitische landen. Hij is nu verbonden aan de Monash Universiteit in Melbourne.


Persartikels

www.reisboeken.be (03-11-2010)
(...) Dit bijzonder boeiende en leerrijke boek hangt een beeld op van de stroom aan kennis die enkele eeuwen lang van het Oosten naar het Westen vloeide. Een bijzonder dikke rode streep door de mening van hen die het tegengestelde beweren en laatdunkend denken over de Arabieren en hun kennis. (...) - volledige bespreking lezen

Standaard der Letteren (29-10-2010)
5 sterren recensie

De Morgen (25-08-2010)
Over het onevenwicht tussen een obscurantitisch christelijk Westen en een nieuwsgierig islamitisch Oosten, en over de invloed van dat Oosten op het Westen handelt Het huis der wijsheid van Jonathan Lyons

NRC Handelsblad
Het werk van [...] wetenschapshistorici [...] verdient meer bekendheid bij een groter publiek. In die behoefte voorziet Het Huis der Wijsheid van de Amerikaanse journalist Jonathan Lyons in belangrijke mate. Doordat hij veel van de bestaande specialistische kennis en nieuwe inzichten naast elkaar zet, zie je goed hoeveel vernieuwend wetenschappelijk werk islamitische geleerden verrichtten, en hoeveel het vroegmoderne Europa daaraan te danken heeft.

The New Scientist
Lyons weet goed de opwinding over te brengen die de jonge Europese geleerden moeten hebben gevoeld toen ze naar het Oosten reisden en kennismaakten met een verbijsterende nieuwe wereld van geleerdheid.

The Times
Lyons vertelt het verhaal van het Huis der Wijsheid, de kaliefen die het in stand hielden en de mensen die er werkten in een betoverend en razend tempo.

Wall Street Journal
Subtiel en goed doordacht... Lyons vertelt zijn verhaal levendig en met elegantie.

William Dalrymple, auteur van In de schaduw van Byzantium:
"Een prachtig en belangrijk boek dat voor het eerst de westerse schatplichtigheid aan de middeleeuwse Arabische geleerdheid op een heldere en toegankelijke manier presenteert. Het Huis der Wijsheid laat zien hoe de smeltkroes van de islamitische wereld verschillende systemen van denken en wetenschap bij elkaar heeft gebracht en zo de geleerdheid van het oude India, Perzië, Babylonië en de Hellenistische wereld samenbrengt en die kennis overdraagt aan het leergierige middeleeuwse Westen. [...] Het is een fascinerend boek dat een hele nieuwe wereld toegankelijk maakt."