Big History Bekijk groter

Big History

Van de oerknal tot vandaag

9789064455247

Sold out

Het wetenschappelijke scheppingsverhaal van de oerknal tot vandaag in een beknopte, begrijpelijke taal. De kennis die de mens op verschillende domeinen verworven heeft tot één enkel naadloos verhaal gevlochten.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 384p.

Meer informatie

Van het ontstaan van het universum over de donkere middeleeuwen en de wereldoorlogen tot de opwarming van de aarde en bemande ruimtevluchten naar Mars: met Big History schreef historica Cynthia Stokes Brown een intergalactische versie van Alice in Wonderland. Of hoe zou u de evolutie omschrijven van een atoom van drie keer niks tot een bol met meer dan zes miljard bewoners?

Big History is Stephen Hawkings meets Geert Mak. U brengt niet alleen een bezoek aan de Vikingen, de Mayas, de Azteken, de Incas en de Mongolen, maar komt ook alles te weten over de evolutie van de mens, het ontstaan van de landbouw, de ontdekkingsreizigers, de industrialisering, de godsdiensten, de werking van DNA, de bevolkingsaanwas en de ecologische impact van al deze zaken op onze planeet. Centraal staat de kruisbestuiving tussen wetenschap en geschiedenis. En de vaststelling dat de vijfduizend jaar beschreven geschiedenis maar een miljoenste (!) van de levensduur van de aarde uitmaakt. Als we willen begrijpen in wat voor een wereld we leven en wie we zijn, moeten we voorbij de geschreven bronnen kijken, vindt de auteur.
Alles wat u ooit wilde weten over de relatie van onze soort met de planeet maar nooit durfde vragen, gebald in 384 bladzijden. Alstublieft.

Uit het Engels vertaald door Nancy Seghers

Auteurs

Cynthia Stokes Brown

Cynthia Stokes Brown is professor geschiedenis en pedagogie aan de Dominican University in Californië. Ze publiceerde eerder Ready from Within: Septima Clark and the Civil Rights Movement, waarmee ze in 1987 de prestigieuze American Book Award won, Connecting with the Past (1994), en Refusing Racism (2002).


Persartikels

Eos (februari 2010)
"Een wetenschappelijk scheppingsverhaal"

De Morgen (20-01-2010)
"... een boek dat de vordering van de geschiedenis parallel laat lopen aan de vorderingen van de wetenschap en daardoor een verfrissende kijk biedt op mens en wereld" - Marnix Verplancke