Van Genk tot Mauthausen Bekijk groter

Van Genk tot Mauthausen

Opmerkelijk verzet en collaboratie in Vlaanderen

9789064451362

Verkrijgbaar

Vertrekkend van het dagboek van de laatste Genkse overlevende van Mauthausen en dankzij nieuw opgedoken archiefmateriaal past Roger Rutten de puzzelstukjes in elkaar van de strijd tussen collaborateurs en verzetslui in Genk.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 468p.

Meer informatie

Genk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niks Limburgse gezelligheid, niks winkelcentrum. Wel het decor van een strijd op leven en dood tussen collaborateurs en verzetslui. Aanslagen, liquidatiegolven: in maar weinig andere Vlaamse gemeenten is het gevecht zo fanatiek. Daar zijn 524 Genkse VNV-leden, 104 Oostfronters en een omstreden oorlogsburgemeester niet vreemd aan.
Van Genk tot Mauthausen vertrekt vanuit het dagboek van de laatste Genkse overlevende van het concentratiekamp Mauthausen. Hoofdfiguur Jean Dubois is anno 2009 een sympathieke opa, maar in het boek wordt hij weer de idealistische jongeman van toen, actief in het verzet in Genk. Na verklikking wordt hij opgepakt en weggevoerd. De steun aan het verzet en de strijd van de partizanen en BNBers hebben in het boek een ereplaats, naast het schrijnende oorlogsverhaal van de Joden in Genk, en van de Russische krijgsgevangenen in de mijnen van Winterslag, Waterschei en Zwartberg.

In Genk vielen 240 doden tijdens de oorlog. Vijfenzestig jaar na datum is het hoog tijd om namen te noemen. Dankzij nieuw opgedoken archiefmateriaal past Roger Rutten de puzzelstukjes in elkaar. De vele fotos, brieven, en gerechtelijke stukken maken van dit boek een uniek document.

Auteurs

Roger Rutten

Roger Rutten, ex-leraar aan de Normaalschool Bokrijk en ex-docent aan de Katholieke Hogeschool Limburg, is de pionier van het projectonderwijs in Vlaanderen. Hij publiceerde Projectwerk in Bokrijk (1973) en Zal ik het bord maar afvegen, meester! (1974). Hij was leider van de literaire speelgroepen Transparant en Rokade en van de cabaretgroep Mam'sel, en initiatiefnemer van het Interculturele Project (ICP) te Genk.


Persartikels

HUMO (15-01-2010)
"Onverwerkt oorlogsverleden in Limburg - Het verzet spreekt" - interview met Max De Vries en Mon Mengels

De Standaard (14-11-2009)
Burgeroorlog in Genk - Jean Dubois overleefde Mauthausen - Lieven Sioen
"Op weinig plaatsen was de strijd tussen verzetslui en collaborateurs zo bloedig als in Genk. Auteur Roger Rutten spit dat onverwerkte verleden boven en laat de verraden verzetsman Jean Dubois voor het eerst getuigen hoe hij het concentratiekamp Mauthausen overleefde. 'Op den duur ben je geen mens meer.'"

Het Nieuwsblad (29-10-2009)
Roger Rutten bezoekt graven van dwangarbeiders op kerkhof Genk-Centrum - door Belgin Özgünes
Genk - Roger Rutten (68), de in Bokrijk wonende auteur van het boek 'Van Genk tot Mauthausen', kijkt geëmotioneerd naar een uithoek van het kerkhof Genk-Centrum. Respectvol wandelt Roger naar de lange rijen graven met witte kruisen en vreemde namen en data. "Hier liggen ze, Russische- en Oostarbeiders, gestorven als sukkelaars. En nog jong. Kijk eens hier: Schewtschenko I., geboren in 1927 en gestorven in 1944. Zeventien jaar nog maar. Een kind", zegt Roger.

Radio 2 Limburg - Middagpost (29-09-2009)
Jean Dubois, Genkenaar én verzetsheld tijdens de tweede wereldoorlog, vertelde vanmiddag over zijn ervaringen in het werkkamp van Mauthausen. Op basis van zijn dagboek heeft Roger Rutten een boek geschreven over het Genkse verzet.
Herbeluister zijn getuigenis

Het Belang van Limburg (26-09-2009)
Interview met Roger Rutten door Arne Biesmans: "Er waren verraders en helden"