Morisco's Bekijk groter

Morisco's

Een vergeten etnische zuivering in Andaloesië

9789064451287

Verkrijgbaar

Dit boek laat u kennis maken met de eerste autochtone moslims in West-Europa, de Arabischtalige Morisco's in Andaloesië en legt uit hoe ze aan het begin van de 17de eeuw etnisch weggezuiverd werden.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

Aan het begin van de zeventiende eeuw vond Spanje dat de Moriscos, Arabischtalige moslims die al negenhonderd jaar in Andaloesië woonden, weigerden te assimileren. Daarom werd hun taal verboden, net zoals hun godsdienst, hun klederdracht de hoofddoek, toen al! en hun muziek. Iedereen gelijk, en wie niet wil die moet maar opkrassen, stelde koning Filips III. In 1610 werden de overblijvende Moriscos op transport gezet richting Noord-Afrika.
Een van de laatste Moriscos die zijn ervaringen neerschreef, was Ahmad al Hajari. Met diens autobiografie in de hand neemt Lucas Catherine u mee op een reis naar het al Andalus van toen. Hij laat u kennis maken met de eerste autochtone moslims in West-Europa, en legt uit hoe ze etnisch weggezuiverd werden.

Dit boek levert stof tot nadenken over wat vandaag gebeurt. Hoe kunnen moslims hun identiteit bewaren in een overwegend christelijke maatschappij? Tolereren wij hen, of juist niet, en hoe reageren zij daarop?
Het verhaal is ook een leidraad voor een alternatieve reis door Andaloesië, op zoek naar de geur, de smaak en de klank van de Moriscos. Want hun cultuur zindert ook in het Spanje van vandaag nog fel na.

Geïllustreerd met kleurenfoto's

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.
© foto Johan Depoortere

Uitgebreide bio-bibliografie


Persartikels

VPRO-Radio De Wandelende Tak (6-07-2009)
Morisco's. Een vergeten genocide: informatie over het boek en interessante geluidsfragmenten over het onderwerp uit een eerder radioprogramma: dewandelendetak.radio6.nl

Radio 1 - Mezzo (22-09-2009)

In het radioprogramma Mezzo vertelde Lucas Catherine hoe de invloed van de Morisco's vandaag nog doorwerkt.
herbeluister deel 1
herbeluister deel 2