Rubino Bekijk groter

Rubino

De aanslag op Leopold II

9789064451249

Sold out

Op 15 november 1902 werd koning Leopold II in Brussel het slachtoffer van een moordpoging. Anne Morelli vertelt dit weinig bekende verhaal in zijn historische context.
Download dit boek gratis (pdf)

Meer details

16,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

Download dit boek gratis (pdf)

Op 15 november 1902 werd koning Leopold II in Brussel het slachtoffer van een moordpoging. Gennaro Rubino, een Italiaanse anarchist, was speciaal met dat doel naar Brussel gereisd. Met zijn daad wilde hij de talloze manifestanten wreken die, volgens hem, door de Belgische regering vermoord werden in de lente van dat jaar toen ze betoogden voor het algemeen stemrecht.
Toen de koninklijke familie terugkeerde van het Te Deum in de kathedraal, vuurde Rubino een paar schoten af naar de koets. Leopold II ontsnapte aan de aanslag, maar Rubino werd opgepakt en kreeg een voorbeeldstraf. Hij sleet de rest van zijn dagen in de gevangenis.

In een levendige stijl vertelt Anne Morelli het verhaal van de obscure paria Rubino die bijna koningsmoordenaar werd, en plaatst ze deze weinig bekende episode uit de Belgische geschiedenis in haar historische context.

Auteurs

Anne Morelli

Anne Morelli (1948) is historica en hooglerares aan de ULB. In 1993 verscheen haar uitmuntende boek De geschiedenis van het eigen volk - De vreemdeling in België, van de prehistorie tot nu. Ze doceert "Geschiedenis van de hedendaagse christelijke kerken" en "Hedendaagse christelijke teksten" aan het Institut d'histoire des religions van de ULB en verscheen als experte voor de parlementaire onderzoekscommissie rond de sekten.