De helse rivier Bekijk groter

De helse rivier

Een reis langs de Amazone

9789064450792

Verkrijgbaar

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 408p.

Meer informatie

download dit boek gratis (pdf)

Een gruwelijk paradijs, een schitterende hel, waar zich als een enorme kronkelende slang een stroom water door slingert: de Amazone, de grootste rivier op aarde. Sinds Columbus Amerika bereikte, heeft deze rivier een cruciale rol gespeeld in de kolonisatie van het Zuid-Amerikaanse continent. In alle opzichten overweldigend en buitensporig, vormt de Amazone voor de mens een bedrieglijke bevestiging van zijn illusie over een grenzeloze vrijheid en rijkdom te kunnen beschikken: de illusie van het legendarische Eldorado. Een waanidee dat vorm kreeg in een eindeloze stroom avonturisme, vrijbuiterij, exploitatie, geweld en misdaad.

In 2002 voer Javier Reverte op overvolle passagiersschepen de Amazone af. Hij overleefde de malaria die hij daarbij opliep, en schreef het relaas van zijn reis neer in De helse rivier. Daarin schetst hij niet alleen een helder beeld van de Amazone, de landschappen en de steden en hun bewoners zoals die vandaag de dag zijn, maar ook van hun indrukwekkende verleden. Zoals de Amazone wordt gevoed door talloze zijtakken, zo neemt dit boek al de verhalen die door eeuwen van kolonisatie gecreëerd zijn, in zich op om ze te laten samenvloeien in een meeslepend verhaal over een avontuurlijke tocht van de bron naar de monding van de Amazone.

Geïllustreerd met 48 kleurenfoto's

Auteurs

Javier Reverte

Javier Reverte is auteur van een groot aantal reportages, romans, gedichten-bundels en reisverhalen. De laatste jaren is hij vooral door die reisverhalen, waarvan De helse rivier een hoogtepunt vormt, tot een van de meest gelezen en best verkopende Spaanse schrijvers uitgegroeid.


Persartikels

'De helse rivier is een uitstekend boek dat op een erg boeiende en originele manier reisverhaal, literatuur, geschiedenis en culturele antropologie combineert.' - El País