Ontmoetingen met Fidel Castro Bekijk groter

Ontmoetingen met Fidel Castro

9789064454981

Sold out

Wie is de mens achter de mythe Fidel Castro? De auteurs interviewden bevoorrechte Cubaanse getuigen, mensen op die hem vergezelden op sleutelmomenten in zijn leven en ontdekten ongekende aspecten van zijn leven.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 280p.

Meer informatie

Fidel Castro is ongetwijfeld een van de meest fascinerende én omstreden politieke leiders van de laatste vijftig jaar. Het kleine en weerbarstige Cuba heeft onder zijn leiding een uitzonderlijke en merkwaardige rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. De meningen over El Comandante zijn sterk verdeeld: voor sommigen is hij een ordinaire dictator die zich vastklampt aan de macht en zijn volk onderdrukt, voor anderen is hij een diep bewogen en geniaal staatsman.

Rond de figuur van Fidel Castro is gaandeweg heel wat mythevorming ontstaan. Maar wie is de mens achter deze mythe? Zijn persoonlijke leven is altijd sterk afgeschermd geweest, maar de auteurs zijn erin geslaagd heel wat bevoorrechte Cubaanse getuigen te interviewen. Ze spoorden mensen op die hem vergezelden op sleutelmomenten in zijn leven. Ze spraken met topfiguren uit zijn entourage en met familieleden zoals Mariela Castro, en tekenden getuigenissen op van sportlui zoals Ana Fidelia, artiesten zoals Omara Portuondo (Buena Vista Social Club) en journalisten die hem van zijn niet-officiële zijde hebben leren kennen. Daardoor komen verrassende en ongekende aspecten van het leven van een van de meest markante leiders van de laatste vijftig jaar aan de oppervlakte.

Auteurs

Katrien Demuynck

Katrien Demuynck is historicus. Zij is coördinator van Initiatief Cuba Socialista en kreeg voor haar journalistieke werk meerdere onderscheidingen in Cuba.


Van dezelfde auteur:

Marc Vandepitte

Marc Vandepitte (1959) is filosoof en publicist. Hij is licentiaat wiskunde (RUG, 1980), godsdienstwetenschappen (KUL, 1984), moraaltheologie (KUL, 1988), filosofie (KUL, 1993) en vrij student in verschillende vakken economie. Hij is docent maatschappelijke vorming en is actief in de andersglobaliseringsbeweging.
Hij was medeauteur van Teksten voor de 21ste eeuw (EPO, 1988), Socialisme en vrijheid (EPO, 1990) en NGO's. Missionarissen van de kolonisatie? (EPO, 1994).


Persartikels

VRT-Radio 2-De Vitrine/Vlaming in de wereld (09-03-2010)
Interview met Katrien Demuynck over Cuba.
Herbeluister
deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4 - deel 5

De Leeswolf (maart 2010)
Bespreking door Hugo Van Hoecke:
"... een voortreffelijk gevarieerde verzameling portretten, waarvan de auteurs hopen dat zij als puzzelstukjes in elkaar passen om samen een globaal beeld op te hangen van de mens Fidel en van Cuba."

Kritisch Lezen (09-02-2010)
Bespreking door V. De Raeymaeker: "Waard om lezen, al was het maar om de vele details en gebeurtenissen omtrent Cuba die ons ontgaan omdat ze in de wereldpers verzwegen en vergeten worden of opzettelijk eenzijdig en anders voorgesteld."
volledige bespreking online lezen

cuttingedge.be (08-02-2010)
"'El commandante' door diverse ogen" - bespreking door Katleen Gabriëls
online lezen

cubanismo.net (01-01-2010)
"De vleugels van je hart" - recensie door Jasper Rommel:
De rijke mix van informatie en anekdotes over en van Fidel, de Cubaanse revolutie en andere bekende koppen maken dit boek tot een echte aanrader. Door de interviews met mensen rondom hem, belichten de auteurs de figuur vanuit een gans andere invalshoek.
lees de volledige bespreking online

historiek.net (02-11-2009)
Korte voorstelling van het boek op historiek.net