'Zigeuners' Bekijk groter

'Zigeuners'

Sinti en Roma onder het hakenkruis

9789064454943

Verkrijgbaar

Een historische getuigenis over het lot van de Sinti en Roma in Europa in de nazitijd, van 1933 tot 1945.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 280p.

Meer informatie

'Zigeuners'. Sinti en Roma onder het hakenkruis is een historische getuigenis over het lot van de Sinti en Roma in Europa in de nazitijd, van 1933 tot 1945. Het zogenaamde 'zigeuner'-volk werd, op dezelfde manier als het Joodse volk, vervolgd omdat het volgens de nazi-ideologie niet tot het Germaanse ras behoorde.
De lijdensweg van de Sinti en de Roma is nauwelijks bekend. De genocide waarvan zij het slachtoffer werden, wordt door sommige historici niet erkend. Die blijven zich focussen op de uitroeiing van de Joden, die ze Holocaust gedoopt hebben om het unieke karakter ervan te onderstrepen.
Dit boek probeert de geschiedenis recht te doen. Het brengt een schat aan gegevens bijeen die het bewijs leveren dat de systematische uitroeiing van de Sinti en de Roma op een geïnstitutionaliseerde manier gepland werd door de nazi's. Er is wel degelijk sprake van een genocide.

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Lydia Chagoll

Lydia Chagoll is danseres, choreografe, filmregisseur (o.a. samen met Frans Buyens) en dichteres. Ze schreef boeken, film- en tv-scenario’s en regisseerde ook speelfilms en documentaires. De Vrije Universiteit Brussel vereerde haar met de titel doctor honoris causa. In 2014 kreeg ze de Prijs voor de Democratie voor haar jarenlange inzet tegen het fascisme en voor de toewijding waarmee ze de rechten van het kind verdedigt.
Haar film In naam van de Führer, ook beschikbaar op dvd, behaalde diverse internationale prijzen.


Persartikels

DeWereldMorgen- In memoriam Lydia Chagoll - Hugo Franssen  (09-07-2020)


"In memoriam Lydia Chagoll: De danseres die zeven levens danste.

"Lydia Chagoll is overleden. Het is nauwelijks te geloven dat ze al 89 was, zo onzichtbaar was het effect van de tijd op haar ijver, haar vurigheid en verontwaardiging. Kind in een jappenkamp, danseres en choreografe, filmmaakster, pleitbezorgster van mishandelde kinderen, auteur, dichteres: de vele levens van Lydia Chagoll. ‘Om de vernedering als kind achter tralies te vergeten, ben ik altijd vlijtig. Tot diep in de nacht.’" - lezen