Het leven van Mohammed Bekijk groter

Het leven van Mohammed

9789054600565

Verkrijgbaar

Aanbevolen voor een ieder die direct met bronnen van het leven van Mohammed wil kennismaken.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Bulaaq
Jaar van uitgave 2006, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Een eeuw na Mohammeds dood in 632 circuleerden er honderden verhalen over zijn leven: sommige stichtend, andere met een politieke pointe, weer andere alleen maar onderhoudend. Ibn Ishaak (gest. ca. 767) heeft er een aantal samengevoegd tot een biografie, waaruit hier een keuze is gemaakt. Er wordt in Het leven van Mohammed verhaald over Mohammeds jeugd in Mekka en de eerste tekenen van zijn profeetschap, van koranopenbaringen, de vervolging van vroege moslims door hun stam, zijn wanhoop en zijn emigratie naar Medina, waar hij een staat sticht; de veldslagen tegen Mekka, de afrekening met de joden, haremproblemen, de verbreiding van de islam in Arabië en ten slotte de dood van deze profeet-staatsman.

De verhalen zijn uit het leven gegrepen: in glasheldere, soms gespierde taal, tonen zij ons de profeet, met grote aandacht voor het menselijke detail. Waar nodig vergemakkelijken korte inleidingen het lezen. Voor veel moslims is Ibn Ishaaks biografie de meest gezaghebbende.

'[...] aanbevolen voor een ieder die direct met bronnen van het leven van Mohammed wil kennismaken.' NBD

Auteurs

- Ibn Ishaak

De vertaler Wim Raven (1947) is arabist en werkt aan de Universiteit van Frankfurt. Hij schrijft over Arabische literatuur in NRC Handelsblad. Voor Bulaaq verzorgde hij eerder Leidraad voor het leven; de tradities van de profeet Mohammed (twee drukken).