Tibet Bekijk groter

Tibet

Kroniek van het dak van de wereld

9789064454790

Sold out

Een lange wandeling zowel door de Tibetaanse hooglanden als door de tijd. Op zoek naar een inzicht in de geschiedenis, de cultuur en de godsdiensten van het hoogplateau.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

Tibet is een van de grote raadsels gebleven, ook in tijden van globalisering. Afgelegen en ver weg van de wereld, zorgde het voor mythes en legenden die nu nog voortleven: Tibet als een vriendelijk feodaal paradijs van pure zuiverheid. Historici deden weinig om deze mythes te duiden, enkelen voegden er zelfs nieuwe aan toe. Zo werd het onmetelijke Tibet, dat maar een paar miljoen mensen herbergt, een naam die polemiek opwerpt. Maar hoe is het land achter die polemiek?

Tibet. Kroniek van het dak van de wereld nodigt de lezer uit voor een lange wandeling zowel door de Tibetaanse hooglanden als door de tijd. Op zoek naar een inzicht in de geschiedenis, de cultuur en de godsdiensten van het hoogplateau. De wandeling begint al in de ijstijd, gaat langs de vroege Yarlungdynastie en het grote Tuborijk in de 7e en 8e eeuw, en houdt halt bij het ontstaan van nieuwe boeddhismescholen en bij de Mongoolse invallen. Vanaf de 17e eeuw verstevigen de banden met het Chinese keizerrijk. Wanneer er in 1951 een einde komt aan de lokale theocratie en de macht van krijgsheren, groeit het dispuut tussen de dalai lama en de Chinese overheid. Maar dat belet niet dat Tibet in enkele decennia de sprong maakt van een feodaal naar een modern land.

Met meer dan 50 illustraties in kleur en kaarten

Auteurs

Jean-Paul Desimpelaere

Jean-Paul Desimpelaere was werkzaam voor de Vereniging België-China. Hij organiseert en begeleidt (studie-)reizen naar de Tibetaanse gebieden. In samenwerking met de VRT leidde hij ook een klimexpeditie in de Himalaya. Hij schreef talrijke artikels over China en Tibet.


Van dezelfde auteur:

Kris Peeraer

Kris Peeraer reisde zes jaar in Azië en herontdekt India via Ontmoetingen met de tijd. Hij werkte als seizoenarbeider in Zuid-Frankrijk, als verkoper in Turkije, en als visser in Maleisië. Nu is hij werkzaam als bediende op de luchthaven, waar hij ook vakbondsafgevaardigde is. Eerder schreef hij Reis naar de begeerte (2003) en De Koningstuin (1995).


Persartikels

www.geledraak.nl (01-03-2010)
Recensie door Bart Vernooij:
(..) Vrijwel elk historisch en sociologisch feit is politiek gevoelig en speelt een rol in deze controverse. De zwakte van het boek is dat, ondanks dat de auteur door zijn vele reizen in het gebied en zijn kennis van de literatuur zeker als deskundige te beschouwen is, het voor de lezer al na enige bladzijden lezen duidelijk is, dat de auteur geen historicus is en wel erg eenzijdig leunt op de Chinese versie van de vele controversiële visies op de geschiedenis en de cultuur van Tibet. De dalai lama c.s. en hun visie op de gebeurtenissen komt er, kort gezegd, nogal slecht vanaf, terwijl het Chinese standpunt weinig kritiek ondervindt.
Geschiedschrijving is nu eenmaal moeilijk waardenvrij te houden, zoals ook uit dit werk blijkt. Ter nuancering moet worden gezegd dat ook de visie die door aanhangers van de Dalai Lama wordt uitgedragen, niet uitblinkt door objectiviteit. Met deze waarschuwing in het achterhoofd, blijft staan dat dit boek veel toevoegt aan de in het Nederlandse taalgebied bestaande literatuur over Tibet. (..)
lees online de volledige bespreking

Chinasquare.be - infosite van de Vereniging België China (30-10-2009)
Bespreking door Frank Willems:
"Het boek is vlot geschreven, de kroniekstijl waarbij de thematiek dikwijls in stukjes gehakt wordt, maakt het spannend, maar dwingt de lezer zijn gedachten goed bij het lezen te houden. Het is een aanrader met uitdagende maar steeds beargumenteerde stellingen."
volledige bespreking online lezen