Congo 1885-1960 Bekijk groter

Congo 1885-1960

Een financieel-economische geschiedenis

9789064454387

Verkrijgbaar

Een vernieuwende en verfrissende wetenschappelijke studie over de koloniale periode in Congo. Een studie die de winstcijfers van de Belgische bedrijven in Congo in een totaalkader plaatst.

Meer details

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2007
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 672p.

Meer informatie

Een poging tot het exacter diagnosticeren van de Belgische verantwoordelijkheid in het Congolese gebeuren... Overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen voor het brede publiek...

De klemtoon van deze omvattende financieel-economische geschiedenis van koloniaal Congo ligt op de toen in Congo gevestigde bedrijven. Het is een netwerkanalyse van in elkaar hakende bedrijven, met als stuwende factor de grote Belgische financiële groepen, holdings en trusts. Namen als klokken: Union Minière, Kilo-Moto, Société Générale, Cotonco, Société d'Anvers... De ontrafeling van deze netwerkstructuren mondt uit in een globale berekening van de winstvoet van de Belgisch-Congolese bedrijven, zowel gemeten met boekhoudkundige data als met behulp van beursdata. Het resultaat is verbluffend.

Deze bedrijven haalden in de koloniale periode een winstvoet die tot de allerhoogste ter wereld moet gerekend worden. De rendementen op de beurs bleven niet achter. Het koloniale imperium maakte België tot een van de machtigste grondstoffenleveranciers van de wereld. Daarmee vult het boek een belangrijke lacune van het wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van Congo. Het werk van Pierre Joye en Rosine Lewin, Les trusts au Congo (1961) en dat van Jean Stengers krijgt, door de systematische weergave van de rendementen en winsten van de Belgische bedrijven in Congo, een uitdieping.

De auteur analyseert ook de globale institutionele omkadering van de kolonisatie. Tegelijk zoomt hij in op de belangrijke koloniale figuren met politieke en economische topverantwoordelijkheden. Hij schildert hoe nauw deze hoofdrolspelers met elkaar verbonden waren: Allard, Nagelmackers, Jadot, de Goffinets, Empain, Lippens, Van Thillo, de Hemptinne, Guggenheim, Ryan, Lord Leverhulme... Het is een high society waarin zonder schroom verkondigd werd dat de koloniale exploitatie moest dienen voor de eer en glorie van het 'moederland'.

Gerelateerde titels

Auteurs

Frans Buelens

Frans Buelens is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen en sinds 1998 onderzoeker aan het Studiecentrum voor Onderneming en Beurs van de Universiteit Antwerpen. Hij is professor aan het HIVT.
Hij publiceerde in tijdschriften zoals het European Journal of Economic History, het Hitotsubashi Journal of Economics, Intereconomics, Applied Financial Economics, Explorations in Economic History.
Hij was editor van het boek Globalisation and the Nation State (1999) en auteur van het boek Financieel-institutionele analyse van de Belgische beursgenoteerde spoorwegsector 1836-1957 (2004).


Persartikels

DE Standaard- longread Marc Rynebeau - Hoeveel heeft België aan de kolonisering verdiend? (02-07-2020) - "In zijn indrukwekkende studie Congo 1885-1960. Een financieel-economische geschiedenis (2007) besluit Frans Buelens dat de rentabiliteit van de bedrijven in het koloniale Congo ‘zeer hoog lag voor het geheel van de economie en dat daarbij de rentabiliteit van de mijnbouwsector aardig wat hoger lag dan die van andere sectoren’." - lezen