Een geschiedenis van DE NAMEN van landen en volkeren Bekijk groter

Een geschiedenis van DE NAMEN van landen en volkeren

9789064453991

Sold out

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2006
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 280p.

Meer informatie

Primeur: een totaal nieuwe visie op de voorgeschiedenis, de allervroegste geschiedenis, en de Oudheid. Dus niet alleen de etymologie maar vooral een overzichtelijke en systematische geschiedenis van de namen van landen en volkeren. Er wordt in deze studie rekening gehouden met recente historiografische ontwikkelingen zoals de fascinerende Sahara Hypothese en Martin Bernals kritiek op het Arische model van de westerse geschiedschrijving, alsook met baanbrekende paleo-linguistische studies zoals die van de grote Italiaanse filoloog Giovanni Semerano.

Onomastiek levert een originele, materialistische kijk op de geschiedenis. Jacques R. Pauwels nodigt u uit op een odyssee door de wereldgeschiedenis, met de namen van bergen, zeeën en rivieren, van steden en landen als wegwijzers.
De tocht vertrekt in lang vervlogen millennia, toen de mensheid eerst langzaam en dan sneller voortschreed van het steentijdperk, via de oudheid, naar het door de vroege middeleeuwers zo gevreesde Jaar Duizend. Hij doorkruist de Oude Wereld tussen het Atlasgebergte en de Chinese Muur, tussen de Finse venen en de Indus. Wij laveren met Fenicische zeelui door de Zuilen van Hercules, volgen de Visigothen en Vandalen naar Toledo, begeleiden de Arabieren op hun veroveringstochten tot diep in Chinees Turkestan en nemen met de Noormannen een kijkje in hun Vinland aan de overkant van de Zee der Duisternis, de Atlantische Oceaan.
Overal zit historische werkelijkheid in aardrijkskundige en andere namen verborgen. Jacques R. Pauwels gaat op zoek, zoals Jason en zijn Argonauten, naar een Gulden Vlies: een inzicht in de oorsprong en betekenis van de oeroude namen in Azië, Afrika en vooral in Europa, het land van de ondergaande zon. Een oefening zonder voorgaande.

Het boek is geschreven voor een breed publiek, maar is ongetwijfeld ook interessant voor historici, aardrijkskundigen en filologen.

Auteurs

Jacques R. Pauwels

Jacques R. Pauwels doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Ecuador, Rusland, Turkije, Zuid-Korea en België over onderwerpen zoals de twee wereldoorlogen en de Franse Revolutie.
Website van Jacques R. Pauwels


Persartikels

Kerk en Leven (31-05-2006)
Naamkunde (onomastiek) levert een andere kijk op de geschiedenis. In dit boek onderzoekt Jacques R. Pauwels de invloed van veroveringstochten op aardrijkskundige en andere namen. Vertrekkend bij de vroege beschavingen toen mensen leefden van jacht en pluk, ploos hij ontelbare verklaringen van de nog steeds gangbare plaatsnamen na.
Wist u dat de naam Afrika waarschijnlijk door de Feniciërs werd gegeven aan het achterland van hun kolonie Carthago? 'Afar' - stof, zand, aarde - is zeker niet exclusief Arabisch. De Romeinen namen de naam over en doopten het huidige Tunesië 'Africa'. Hun veldheer Scipio, die triomfeerde over de Carthaagse vijand, kreeg de titel Africanus.
En Rome zoals wij het nu nog kennen, is officieel de stad van Romulus. De auteur vermoedt dat Rome is afgeleid van Ruma of Rumon, de oorspronkelijke Etruskische naam van de Tiber, wat 'wateren die de oevers afknagen' betekende. Maar de naam doet ook denken aan het Latijnse 'ruma', wat zogende borst betekent. Wie op een kaart de Tiber door Rome ziet stromen, kan hierin de vorm van een vrouwenborst herkennen. "Rome gehecht aan een Tibermeander, zoals een baby aan een borst." Misschien wel de oorsprong van de mythe van de zuigelingen Romulus en Remus?
Een boeiend boek dat op een originele manier de invloed van de geschiedenis in het gebruik van plaatsnamen toont. Geschiedenis vanuit een andere ooghoek bekeken. (TH)

VRT-RVi-Vlaanderen Vandaag (21-04-2006)
België komt van Belgica en is eigenlijk een synoniem van Nederland. Kan je nog volgen? Jacques Pauwels in elk geval wel, want hij heeft pas 'Een geschiedenis van de namen van landen en volkeren' geschreven. Zijn voorliefde voor geschiedenis en aardrijkskunde dateert uit z'n kindertijd en later studeerde hij af als historicus aan de universiteit van Gent.

Dit boek kwam ter sprake in volgende radio- en/of tv-programma's

  • 19/04/2006 - tussen 18.00 en 19.00 uur - VRT-Radio 1-De Wandelgangen
  • 20/04/2006 - tussen 11.00 en 12.00 uur - VRT-Radio 1-Wilde geruchten
  • 20/04/2006 - tussen 13.15 en 13.45 uur - VRT-Radio 2-Memo
  • 20/04/2006 - tussen 17.00 en 17.15 uur - VRT-Klara-Fresco
  • 21/04/2006 - tussen 08.00 en 09.00 uur - VRT-RVi-Vlaanderen Vandaag