Wij, Muselmänner Bekijk groter

Wij, Muselmänner

Een verhaal over de kampen

9789064453786

Verkrijgbaar

Volgens historici het beste Nederlandstalige ooggetuigenverslag over de concentratiekampen. Uniek door zijn merkwaardige nauwkeurigheid van cijfers, namen van beulen en slachtoffers.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2005
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

René Lambrechts (1923-1981) was 19 toen hij aansloot bij het Partizanenkorps 037 uit Heist-op-den-Berg, dat aanleunde bij het Onafhankelijkheidsfront. In oktober 1943 was Korps 037 betrokken bij de overval op een dynamiettransport te Averbode. Drie ton dynamiet kwam in handen van de Partizanen, maar zeven leden van het Korps werden terechtgesteld en 23 verzetsmensen gedeporteerd. Bij zijn aanhouding was René Lambrechts 20. Hij vertrok vanuit de gevangenis van Antwerpen naar de nazi-kampen: KZ Esterwegen, Gross-Strehlitz, Gross-Rosen, Dora en Nordhausen. Pas op 10 juni 1945 was hij terug thuis. Boordevol herinneringen en emoties begon hij te schrijven. Over het lijden, de honger, de ziekten en het vuil in de kampen. Over de ontmenselijking door de nazi's. Over het contact met gevangenen van andere verzetsgroepen: de Witte Brigade van Lichtervelde, De Zwarte Hand en Belgian Tommies. Zijn tekst was klaar in 1946. 'De gruwelen lieten zo'n diepe indruk na dat ik namen, cijfers en data fotografisch had geregistreerd. Met een kalender en door uiterste concentratie kon ik de gebeurtenissen situeren en reconstrueren.'

Tjen Mampaey (auteur van o.a. De Zwarte Hand) deed de redactie en heeft de tekst uit 1946 in een fris kleedje gestoken.
Ward Adriaens schreef er een inleiding bij. De voorgeschiedenis van deze getuigenis reconstrueerde hij in het boek Partizanenkorps 037. Kroniek van het Onafhankelijkheidsfront, Jeugdfront en Partizanenleger van Heist-op-den-Berg en omliggende, eveneens uitgegeven bij EPO (helaas uitverkocht).

Auteurs

René Lambrechts

René Lambrechts (°1923 +1981) was medestichter en conservator van de Heistse heemkundige kring en het heemkundig museum Die Swane en gemeentelijk archivaris. Hij publiceerde Bezem en kruis over volksgeloof in de zuidelijke Kempen (in 1972 bekroond met de Frans Olbrechtsprijs) en Iets anders (volksverhalen). Wir, Muselmänner verscheen de eerste keer in 1947.


Ward Adriaens

Ward Adriaens is historicus en conservator van het Joods Museum van Deportatie en Verzet te Mechelen. Hij publiceerde over Belgen in de Internationale Brigaden, de Witte Brigade Fidelio van Lier en de Partizanen van Boortmeerbeek.


Persartikels

Gazet van Antwerpen (13-11-2018)
Verzetsstrijder René Lambrechts overleefde vijf concentratiekampen. Na zijn terugkeer zette hij zijn herinneringen aan de gruwel op papier. ‘Dit boek heb ik geschreven om mezelf te bevrijden van de obsessie, de visioenen van “Ginder”, schreef hij in het voorwoord. In 2005 verscheen een aangevulde en gemoderniseerde heruitgave. ‘Het beste Nederlandstalige kampenboek’, was het commentaar van een historicus.

De Leeswolf - Frans L. Van den Brande (januari 2006)
De huidige heruitgave is de derde, geactualiseerde en bijgewerkte versie. In een uitgebreide inleiding plaatst Ward Adriaens het boek in een bredere context. Hij beschrijft de organisatie, activiteiten en de ondergang van het Partizanenkorps 037 van Heist-op-den-Berg. In de vorige edities stonden ook bijlagen van René Lambrechts met betrekking tot de geschiedenis van de kampen Esterwegen, Gross-Rosen, Dora en Nordhausen. In de nieuwe uitgave zijn die weggelaten of naar de eindnoten verwezen, omdat hierover inmiddels aparte publicaties en studies verschenen. Ook de stijl van het boek werd grondig aangepakt. In zijn genre en met de vele toelichtingen, kanttekeningen, brieven en andere referenties, is dit een uitstekend gedocumenteerd boek.

Nederlandse Bibliotheek Dienst (15-12-2005)
De derde uitgave van dit verhaal over twee jaar in vijf concentratiekampen is 'hertaald', in een moderne letter gezet en voorzien van een inleiding over de Belgische verzetsgroep waartoe Lambrechts behoorde. Redactionele ingrepen worden verantwoord; de oorspronkelijke tekeningen en kleine portretfoto's zijn weer opgenomen; er is een kaartje toegevoegd. Het boek is zeker beter leesbaar geworden - en de inhoud heeft nog niets van zijn werking verloren.

Auschwitz Bulletin (december 2005)
Wij Muselmänner, een indrukwekkend egodocument.

Den Brabo - Antwerpse Webkrant (10-10-2005)
Boekbespreking door Godelieve Vaesen op Den Brabo - Antwerpse Webkrant http://users.pandora.be/denbrabo/artikels/bcdmuselmanner.htm

De Zondag (02-10-2005)
Verzet voor het voetlicht: Drie overlevende partizanen blikken terug
en Wij, Muselmänner opnieuw uitgegeven

De Tijd (24-09-2005)
De meeste overlevenden van de nazi-kampen heeft het ontbroken aan schrijftechniek en -discipline. Niet zo de Heistse verzetsman, archivaris en publicist René Lambrechts (1923-1981). Hij heeft zijn herinneringen fris van de lever opgetekend en al in 1947 gepubliceerd.

De Morgen (21-09-2005)
Wij Muselmänner is natuurlijk niet het eerste kamprelaas, niet de eerste of uitgebreidste memoires, en zeker ook niet de gruwelijkste. Maar in hun naakte eenvoud 'pakken' die herinneringen wel, schuren ze de ziel van wie leest wat toen gebeurde, werken ze in op het gemoed. Lezen over Auschwitz is soms als kijken naar een film van Steven Spielberg: het pakt, maar het is veraf. Lezen over een jonge kerel uit Heist-op-den-Berg, met zijn provinciale geest en gedachten, die hetzelfde overkomt als in die verre verhalen en zwartwitfilms, dat brengt de gruwel plots dichtbij.

Gazet van Antwerpen (16-09-2005)
Volgens historici is het boek van Lambrechts het beste Nederlandstalige ooggetuigenverslag over de concentratiekampen. Het is uniek door zijn merkwaardige nauwkeurigheid van cijfers, namen van beulen en slachtoffers. Lambrechts weigerde zelfs zijn jonge buurman het boek te laten lezen voor die 18 werd. "Te gruwelijk", vond hij.

Het Nieuwsblad op zondag (11-09-2005)
Interview met verzetsstrijder Armand Verhaert door Dirk Musschoot: "We mogen niet vergeten wat er toen gebeurd is."