Peter de Grote in Baasrode Bekijk groter

Peter de Grote in Baasrode

9789081673839

Verkrijgbaar

In de Oost-Vlaamse gemeente Baasrode leeft de legende dat de Russische tsaar Peter de Grote op het einde van de 17e eeuw op een van de scheepswerven van Baasrode gewerkt heeft. Dit boek reconstrueert deze legende en plaatst ze in een Europese context.

Meer details

17,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Benerus
Jaar van uitgave 2015
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 112p.

Meer informatie

In de Oost-Vlaamse gemeente Baasrode leeft de legende dat de Russische tsaar Peter de Grote op het einde van de 17e eeuw op een van de scheepswerven van Baasrode gewerkt heeft. In de 20e eeuw heeft de populaire volksverteller Abraham Hans dit gegeven uitgewerkt in twee volksverhalen: twee Baasrodenaars gaan in op het verleidelijke aanbod van tsaar Peter om voor veel geld in Rusland schepen te gaan bouwen. Maar de brave Vlamingen komen bedrogen uit en moeten Rusland ontvluchten.

Ook in andere landen waar Peter geweest is en zelfs waar hij niet geweest is, bestaan legenden over de excentrieke tsaar, maar de verhalen van Abraham Hans zijn uniek, omdat ze een mondelinge overlevering over een feit dat niet plaatsgevonden heeft in een literaire vorm hebben gegoten.

Dit boek reconstrueert deze legende en plaatst ze in een Europese context. Voor het eerst zijn de verhalen van Hans weer toegankelijk gemaakt. Ze worden geïllustreerd door tien tekeningen van de Russische cartoonist Vladimir Nenasjev die speciaal voor deze editie gemaakt zijn.

Geïllustreerd, met tien originele kleurentekeningen van Vladimir Nenasjev

Auteurs

Emmanuel Waegemans

Emmanuel Waegemans (1951) doceert Russische literatuur en cultuur aan de KU Leuven. Hij is de auteur van Geschiedenis van de Russische literatuur 1700-2000 en heeft grote belangstelling voor de 18de eeuw en de betrekkingen tussen Rusland en de Nederlanden.


Dmitri Gouzevitch