In prijs verlaagd! Amsterdam 1900 Bekijk groter

Amsterdam 1900

Foto's van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten

9789068687217

Verkrijgbaar

Het boek focust op een kantelpunt in de geschiedenis van de fotografie en laat de wisselwerking zien tussen stad en fotografen. Met tot nu toe onbekende afdrukken van de bekende fotografen en verrassende beelden van onbekende amateurfotografen.

Meer details

14,97 € incl. btw

-50%

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 208p.
Extra 24 x 29 cm - met 200 illustraties in kleur

Meer informatie

Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium. In Amsterdam 1900 – Foto’s van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten komen beide ontwikkelingen samen. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage. De industrie en de havens groeiden, maar tegelijk verkrotte de oude stad en was er veel armoede. Voor het eerst was het technisch mogelijk beweging in beeld te brengen waardoor foto’s van rond 1900 een heel ander Amsterdam laten zien, een levende stad, drukbevolkt en bedrijvig.

Onderzoek in fotografiecollecties van talrijke musea, archieven en bibliotheken heeft een schat aan onbekende beelden van de stad en het leven in Amsterdam opgeleverd. Het boek laat de geboorte van de kunstfotografie, nieuwsfotografie, familiefotografie en de snapshot zien en biedt inzicht in de radicale verandering die het fotografisch landschap honderd jaar geleden onderging.

Van Jacob Olie, George Hendrik Breitner en Bernard Eilers zijn tot nu toe onbekende afdrukken opgenomen, deels uit particuliere collecties. Voor het eerst worden hun foto’s met elkaar gecombineerd en met werk van tijdgenoten. Ook toont Amsterdam 1900 verrassende beelden van tot nu toe onbekende amateurfotografen. Het boek focust op een kantelpunt in de geschiedenis van de fotografie en laat de wisselwerking zien tussen stad en fotografen.

Uitgave in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Anneke van Veen