Werken in verbinding Bekijk groter

Werken in verbinding

Praktijkboek Steunend Relationeel Handelen

9789088509520

Verkrijgbaar

Dit boek beschrijft de uitgangspunten van Steunend Relationeel Handelen (SRH) en hoe je ermee kunt werken om op een methodische wijze goede herstelgerichte zorg te bieden. Praktisch en met veel voorbeelden en hulpmiddelen. Voor professionals in de (O)GGZ maar voor training en opleiding.

Meer details

36,75 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 232p.

Meer informatie

Werken in Verbinding beschrijft de uitgangspunten van Steunend Relationeel Handelen (SRH) en hoe je ermee kunt werken. SRH is ontwikkeld om professionals in de GGZ, de Maatschappelijke Opvang en de Verslavingszorg handvatten te bieden om cliënten optimaal te ondersteunen bij herstel en kwaliteit van leven.

In deze benadering zijn verschillende inspiratiebronnen geïntegreerd, zoals de presentiebenadering, het krachtgericht werken en de herstelbeweging. Werken met het SRH houdt concreet in: de ander ondersteunen bij kwaliteit van leven, bij betekenisvolle activiteiten en sociale rollen. Daarbij wordt de basis gevormd door een persoonlijk-professionele samenwerkingsrelatie.  

Bij SRH staan vier kernhandelingen centraal, dit zijn:

  • Verbinden: het aangaan van een samenwerking waarbij evenwaardigheid voorop staat.
  • Verstaan: begrijpen wat voor de ander belangrijk is en wat wensen en behoeften zijn.
  • Verzekeren: ondersteuning bieden bij kwetsbaarheid
  • Versterken: van zelfvertrouwen, identiteit, vaardigheden en sociale relaties.

Werken in Verbinding beschrijft hoe - op een methodische wijze - goede herstelgerichte zorg geboden kan worden. Het is een praktisch boek met veel voorbeelden en hulpmiddelen. Daarnaast is er nog het Handboek Steunend Relationeel Handelen (onder redactie van dezelfde auteurs) dat als naslagwerk veel informatie biedt over allerlei toepassingen van SRH.

Werken in verbinding is niet alleen geschreven voor professionals in de (O)GGZ maar is ook om te gebruiken voor training en in de opleiding.

Gerelateerde titels

Auteurs

Dirk den Hollander

Dirk den Hollander is verpleegkundige (A en B) en werkte als verpleegkundige, leidinggevende en (interim) manager in diverse soorten zorginstellingen: psychiatrische en algemene ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen en in een epilepsie centrum.
Hij studeerde Sociale Pedagogiek (MO A en MO B) en heeft een Masters in Pedagogiek (MEd).
Vanaf de 80-er jaren is hij via Storm rehabilitatie betrokken bij de rehabilitatie beweging in Nederland. Samen met Jean Pierre Wilken ontwikkelde hij het Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen, een rehabilitatiemethodiek die handen en voeten geeft aan de Integrale Rehabilitatiebenadering. Momenteel werkt hij als Hoofdopleider Strengths en SRH bij de Rinogroep te Utrecht.
Deze methodiek wordt momenteel in heel Nederland gebruikt en in een aantal Oost Europese landen, België en Denemarken.
Dirk is een ervaren trainer, coach en supervisor met een speciale interesse voor rehabilitatiegericht werken bij specifieke doelgroepen en in allerlei verschillende settings.


Jean Pierre Wilken

Jean Pierre Wilken (1958) werd opgeleid als andragoog en psycholoog en was achtereenvolgens werkzaam bij de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht, de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht, het Nationaal Ziekenhuisinstituut (thans Prismant) en Storm Rehabilitatie, kenniscentrum voor psychosociale rehabilitatie. Van 1996 tot 2009 was hij als directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij Storm Rehabilitatie werkzaam, en sinds 2002 lector Lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht.