Perspectief op beter Bekijk groter

Perspectief op beter

Hulp aan verwarde en sociaal kwetsbare mensen

9789088508219

Verkrijgbaar

De praktijk van bemoeizorg, een thematisch opgebouwd inkijkje in de voortdurende zoektocht van de hulpverlener samen met de cliënt en zijn familie, naar een betere toekomst.

Meer details

25,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

Steeds meer professionals komen in aanraking met verwarde en sociaal kwetsbare mensen die goede hulp nodig hebben. Maar dat is vaak nog niet zo eenvoudig. Hoe voer je bijvoorbeeld die eerste lastige gesprekken, wat kan je doen als een gesprek niet gaat, hoe reageer je op agressie, mensen met een psychose? Perspectief op beter schetst aan de hand van vele thema’s hoe je deze hulp kunt leveren.

Het boek laat de praktijk van bemoeizorg zien voor een breed scala van betrokkenen. Het geeft een inkijkje in de voortdurende zoektocht van de hulpverlener samen met de cliënt en zijn familie, naar een betere toekomst. Allerlei aspecten van het dagelijkse werk komen aan de orde: de soms bizarre situaties, de ongelooflijke problematiek, mooie en ontroerende momenten of de grenzen van wat maakbaar is. Maar ook barrières die de hulpverlener tegenkomt.

De thematische opbouw maakt dat je snel goede voorbeelden kunt vinden en ideeën kunt opdoen. Of het nu gaat om thema’s als bij iemand thuis op bezoek, aansluiten bij de belevingswereld, grenzen aangeven, gekke situaties, in contact komen, samenwerken in teams, onconventioneel gedrag, al deze belangrijke aspecten komen aan bod.

Perspectief op beter is voor hulpverleners van F-ACT-teams, OGGZ-teams en nieuwkomers op dit terrein, maatschappelijke opvang en sociale wijkteams, maar zeker ook voor medewerkers bij gemeenten, woningcorporaties, politie etc.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Simone van de Lindt

Drs. Simone M. van de Lindt is socioloog/sociaal psycholoog en werkte in diverse ggz-instellingen waar ze zich richtte op de verbetering van de psychiatrische zorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Vanaf 1999 tot 2012 werkte zij bij het Trimbosinstituut waar ze projectleider was van verbeterprojecten in de zorg: Bemoeizorg, Schizofrenie en Hepatitis C in de verslavingszorg. Ze deed onder meer onderzoek naar de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en de inzet van drang en dwang. In 2000 publiceerde ze het boek Bemoei je ermee over assertieve outreachende hulpverlening. Ze ontwikkelde een toolkit voor de bemoeizorg, publiceerde meerdere malen over de methodiek,  over het verbeteren van de samenwerking rond verwarde mensen en over innoveren met teams in de ggz/verslavingszorg. In 2003 ontwikkelde ze de opleiding Bemoeizorg bij de RINO Groep te Utrecht. Ze is hoofddocent van deze opleiding en de cursus ‘Aanpak vervuiling en hoarding’ beide bij de RINO Groep te Utrecht.
Als zelfstandig adviseur en trainer ondersteunt ze teams in het verbeteren van hun hulpverleningsproces en het invoeren van nieuwe methodieken. In de afgelopen jaren publiceerde ze RIBW-bemoeizorg in beeld, Innoveren met teams en Bemoeizorg van A tot Z.


Harry Gras

Harry Gras is sociaal psychiatrische verpleegkundige, systeem- en oplossingsgerichte therapeut en als teamleider werkzaam bij het ACT-team Utrecht bij de organisatie Altrecht.
Hij is expert voor mensen die (voor hen met goede reden) zorg mijden en dak- of thuisloos zijn. Hij is mede-initiatiefnemer van de bemoeizorgopleiding bij de Rinogroep en leraar bij de SPV-opleiding aan de Hogeschool Utrecht . 
Daarnaast heeft hij een eigen bedrijf genaamd Bureau Harry Gras. Hier verzorgt hij teamtrainingen: coaching en de-escalerend werken. Verder werkt hij als trainer in de openbare geestelijke gezondheidszorg en bij het Trimbosinstituut samen met Rokus Loopik (in Moldavië, Kroatië, Roemenië, Montenegro).
Harry gelooft onvoorwaardelijk in herstel. Hij organiseert samen met Rokus Loopik the learning experiences trips; herstelreizen naar New York, Roemenië, Frankrijk, België, Noorwegen, Moldavië enz. Vanaf 1 januari 2019 startte hij samen met vier andere collega’s een pilotproject in de vorm van zeer intensieve vorm van bemoeizorg (een vorm van personal coaching). Dit pilotproject wordt ondergebracht bij de organisatie Lister.