Vertelt u mij eens iets meer... Bekijk groter

Vertelt u mij eens iets meer...

Cultuursensitief werken in gezondheidszorg en welzijnswerk

Verkrijgbaar

Dit boek beschrijft welke invloed cultuur en religie hebben op zorg en welzijn en geeft praktische tips hoe de professional daarmee kan omgaan. Uitgangspunt daarbij is de belevingswereld van de individuele patiënt of cliënt.

Meer details

26,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2016, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 154p.

Meer informatie

'Mijn zusje heeft af en toe paniekaanvallen, waarbij zij soms flauwvalt. Mijn ouders hebben een pandit om hulp gevraagd. Die heeft geadviseerd dat er een ritueel uitgevoerd moet worden.' (Surinaams-Nederlandse hindoestaanse vrouw)

Vertelt u mij eens iets meer… is een handreiking aan professionals in de gezondheidszorg en het welzijnswerk, die niet goed weten hoe zij op zo’n uitspraak moeten reageren. Door aan deze vrouw te vragen of zij dit wil uitleggen, zal de professional inzicht krijgen in hoe zij en haar naasten omgaan met ziekten en problemen. Dit kan de aanzet zijn om nader tot elkaar te komen en om goede zorg te verlenen.

In dit boek worden praktische tips gegeven hoe de professional hierbij te werk kan gaan. Er wordt beschreven welke invloed cultuur en religie hebben op zorg en welzijn. Het kan gaan om hindoeïstische rituelen, islamitische medische ethiek of om de wens van sommige reformatorisch-christelijke en antroposofische ouders om hun kinderen niet te laten vaccineren tegen mazelen. Uitgangspunt is dat het niet zozeer gaat om kennis van specifieke culturele en religieuze verschijnselen, maar meer om de belevingswereld van de individuele patiënt of cliënt. Ook worden suggesties gedaan voor deskundigheidsbevordering.

Auteurs

Cor Hoffer

Cor Hoffer (antropoloog en socioloog) is adviseur diversiteitsbeleid en trainer cultuursensitief werken.