Handboek sociotherapie Bekijk groter

Handboek sociotherapie

Theorie en praktijk voor hulpverleners in het sociaal-agogisch werkveld

9789088502736

Verkrijgbaar

Praktisch en levendig handboek met aandacht voor zowel theorie als praktijk. Zeer geschikt voor de opleiding en als naslagwerk voor professionals.

Meer details

44,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2013, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 344p.

Meer informatie

"Het is prachtig, het lukt goed, we zijn enthousiast, maar we zouden graag weten wat we doen" (citaat uit: Jongerius, 1963)

Een citaat van meer dan vijftig jaar oud dat nog steeds de actuele situatie beschrijft: de onduidelijkheid en onbekendheid rond het vakgebied sociotherapie. Opvallend en jammer, en dit boek brengt daar verandering in. Talloze ggz-medewerkers op hbo-niveau psychiatrisch verpleegkundigen, groepsbegeleiders, behandelmedewerkers en sociaalpedagogisch hulpverleners werken dagelijks met sociotherapie in het contact met hun cliënten in (dag)klinische verslavingszorg, jeugdzorg, psychotherapeutische centra en (forensische) psychiatrie. Zij vormen het 'cement' in het multidisciplinaire behandelteam en zijn het meest bereikbaar, het meest direct betrokken en het meest in de gelegenheid invloed uit te oefenen op het (re)socialisatieproces van cliënten.

Handboek Sociotherapie beschrijft de ontwikkeling van sociotherapie door de jaren heen, hoe en waar het wordt ingezet, welke kwaliteiten onontbeerlijk zijn in de uitoefening ervan en met welke valkuilen de (aankomende) sociotherapeut rekening moet houden. Daarnaast beschrijven vijf hoofdstukken de rol van sociotherapie en de taken van de professional bij vijf actuele behandelmethodieken: mentalizationbased treatment, schematherapie, dialectische en cognitieve gedragstherapie en het sociaal competentie model. Een groot aantal ervaringsverhalen van sociotherapeuten, ervaren en beginnend, maken het boek levendig en aansprekend. De casuïstiek en de studieopdrachten per hoofdstuk dragen eraan bij dat het een onmisbare en praktijkgerichte leidraad voor studenten en professionals is.

Sociotherapeuten Denise de Weerd en Suzanne Slaa dragen met dit handboek bij aan de profilering van sociotherapie als specialisatie binnen de ggz en leveren hiermee een naslagwerk over dit bijzondere beroep dat veel professionals in de loop van hun carrière nog geregeld zullen openslaan. Eelco Muste, klinisch psycholoog-psychotherapeut, is bij het schrijfproces betrokken geweest als inhoudelijk redacteur.

Auteurs

Denise de Weerd


Suzanne Slaa


Eelco Muste