Tijd voor reflectie Bekijk groter

Tijd voor reflectie

Praktische ethiek in psychiatrie en rehabilitatie

9789066659889

Verkrijgbaar

Praktijkvragen van hulpverleners en managers in psychiatrie en rehabilitatie rond ethische kwesties worden besproken aan de hand van ethische gespreksmethoden en theorieën.

Meer details

26,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2009, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

-Mag ik iemand dwingen zijn kamer schoon te maken?
-Moet ik informatie over mijn cliënt doorgeven aan de politie?
-Kan ik een beslissing nemen die ingaat tegen gemaakte afspraken?

In het dagelijks werk in psychiatrie en rehabilitatie ontstaan regelmatig ethische kwesties rondom themas als autonomie en respect, afstand en nabijheid, het omgaan met wensen van cliënten op het gebied van intimiteit en seksualiteit, en visies op 'normaal' gedrag. Medewerkers en managers komen regelmatig knel te zitten tussen verschillende waarden en normen en botsende belangen.

In dit boek worden praktijkvragen van hulpverleners (verpleegkundigen, begeleiders, psychologen, psychiaters) en managers besproken aan de hand van ethische gespreksmethoden en theorieën. Tijd voor reflectie kan medewerkers en leidinggevenden helpen om ethische kwesties in de dagelijkse praktijk van de geestelijke gezondheidszorg te herkennen en bespreekbaar te maken.

Walter van Bennekom, geneesheer-directeur binnen ggz-organisatie De Grote Rivieren, waar reflectie op goede zorg sinds 2004 op de agenda staat: ".....Wij zijn het project gestart met het idee dat het verhogen van de morele sensibiliteit van hulpverleners zou leiden tot betere zorg en dat is ook zo, maar gaande het project bleek het bij medewerkers ook te leiden tot minder stress en tot meer enthousiasme voor het werk."

Auteurs

Dorine Bauduin

Dorine Bauduin (1944) studeerde vertaalkunde en filosofie (Universiteit van Amsterdam). Tot 2004 was ze werkzaam bij het Trimbos-instituut in Utrecht op het terrein van ethische vraagstukken in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Sinds april 2004 is zij zelfstandig werkzaam als begeleider van Socratische gesprekken, geeft zij trainingen in beroepsethiek en houdt zij zich bezig met de implementatie van moreel beraad in organisaties, waarbij van diverse reflectiemethoden gebruik wordt gemaakt. Verder heeft zij ervaring met het geven van dilemma trainingen over o.a. integriteitvragen in diverse maatschappelijke sectoren. Mensen ertoe aanzetten zelfstandig en zorgvuldig te denken is bij alle trainingen, opleidingen en consultaties haar belangrijkste ambitie. Zij is verbonden aan Het Nieuwe Trivium, dat zich richt op filosoferen in organisaties.


Mariël Kanne

Mariël Kanne (1961) studeerde theologie met hoofdvak normatieve filosofie (Universiteit Utrecht). Zij is als docent ethiek verbonden aan de Opleiding Master Advanced Nursing Practice van de Hogeschool Utrecht, en geeft ook les aan de opleidingen voor GZ-psychologen van de RINO Groep te Utrecht en de Radboud Universiteit te Nijmegen. Daarnaast begeleidt zij managers en professionals in diverse zorgorganisaties bij gesprekken rondom thema's op het gebied van zorgethiek, kwaliteit en integriteit. Ook is ze lid/adviseur van een aantal ethische commissies. Van 2000 tot 2008 werkte zij als organisatieadviseur bij Zorg Consult Nederland. Samen met andere ethici ontwikkelde ze methodieken voor moreel beraad in zorginstellingen.