Studio Paradiso Bekijk groter

Studio Paradiso

9789491738029

Verkrijgbaar

Een volledige uitgave van de foto's die Max Natkiel in de jaren 1980 maakte in Paradiso, het Amsterdamse podium voor punk, rock en andere underground.

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 624p.
Extra 24,3 x 22,5 cm - ca. 600 foto's

Meer informatie

In de jaren 1980 was Max Natkiel avond aan avond te vinden in Paradiso, het Amsterdamse podium voor punk, rock en andere underground. Hij nam zijn oude Rolleiflex-camera mee, zette de punks, new-wavers, mods, rockers, autonomen, rasta's, heavy metal rockers en andere vaste bezoekers op de foto en werd van lieverlee fotograaf. Zijn indringende beelden verschenen in 1986 in Paradiso Stills, een boek dat nu alleen nog met moeite antiquarisch verkrijgbaar is. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe, vollediger uitgave, die met 600 foto's waarvan ca. 400 niet eerder werden gepubliceerd, een uniek tijdsbeeld oplevert: STUDIO PARADISO.

Max Natkiel zag een explosie van pure jeugd: stuurloosheid, walging van de volwassen wereld en een woest verlangen naar eigenzinnigheid. Deze subcultuur was de laatste predigitale uitbarsting van jeugdcultuur. Een bijzonder tijdperk is voorbij, maar door de gevoelige combinatie van afstand en betrokkenheid blijven de foto's van Max Natkiel tot in lengte van dagen fascineren en intrigeren.

Filosoof en publicist Dirk van Weelden schreef een korte inleiding, die in het Nederlands, Engels en Frans in het boek is opgenomen.

Auteurs

Max Natkiel

Max Natkiel (1942, Zandvoort) begon als assistent van Louis van Gasteren en Paul Huf. Begin jaren '80 portretteerde hij de bezoekers van concerten en avonden in het Amsterdamse poppodium Paradiso. In 1985-1995 maakte hij tijdens rondreizen door India veel straatportretten van de zogeheten onaanraakbaren. De laatste jaren concentreert hij zich op de 'griezelige schoonheid' van het Hitler-tijdperk (bunkers, concentratiekampen, graven) in onder meer Duitsland, Polen, Hongarije en Tsjechië. Daarnaast houdt hij zich bezig met welzijnswerk.


Van dezelfde auteur:

Dirk van Weelden

Dirk van Weelden (1957) debuteerde in 1987 samen met Martin Bril met Arbeidsvitaminen, het ABC van Bril&VanWeelden. Schreef romans (Tegenwoordigheid van geest, Mobilhome (Multatuliprijs 1992), Oase, Orville, Looptijd, Het Middel en Het Laatste Jaar) en ook bundels met essays en verhalen (Van Hier naar Hier, Straatsofa). Hij publiceerde in kranten, weekbladen, catalogi en bundels over beeldende kunst, fotografie, architectuur, film, literatuur. Sinds 1999 is hij redacteur van De Gids.