Konten die terugkijken / Bums Looking Back Bekijk groter

Konten die terugkijken / Bums Looking Back

9789491738494

Verkrijgbaar

Fotografische sculpturen van stevige billen en eindeloze benen. Een beeldhouwwerk op papier.

Meer details

25,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.
Extra 27 x 17 cm - volledig in kleur

Meer informatie

Stevige billen en eindeloze benen zijn het, strak in kleurige panty’s gestoken. Meer idee dan lichaam, veeleer variatie op een grafische vorm dan een stuk van een mens. De romp en het hoofd lijken met Photoshop weggewist, maar dat klopt niet: het model buigt zich gewoon voorover achter haar ronde kont, die onbeschaamd terugkijkt. De Amsterdamse fotograaf Adam Popo [1945] maakt dit soort fotografische sculpturen al lang. Daar heeft hij niet veel voor nodig: een muze, een camera, een paar schoenen en een voorraad bonte kousen. Voeg er een baldadig temperament en een grondige kennis van de kunstgeschiedenis aan toe, en je krijgt een rij oneerbiedige konten.

Popo tovert een beeldhouwwerk op papier, plaatst een leesteken dat herinnert aan Duchamps urinoir en aan de portretten die fotograaf Edward Weston van zijn toiletpot maakte: een object dat eigenlijk geen artistieke context verdient en zich precies daarom aan ons opdringt als een drager van schoonheid – de elegantie van de wanstaltigheid. Zelfs een knipoog naar Courbets L’Origine du monde zit er in, maar dan achter een sluier van nylon. En de billen vertellen ons wat wij niet graag horen: dat wij sukkels zijn. Zij zien ons kijken.

Met een inleiding van Eric Min

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Adam Popo

Adam Popo [1945, Amsterdam] richtte in 1967 de fotoclub de Veenpuyen op; in 1968 vond hun eerste tentoonstelling plaats bij drukkerij Sigfried in Amsterdam. Het bleek tevens de laatste. Maar de passie voor fotografie bleef onverminderd. Vijfenveertig jaar later, in 2013, heeft Adam Popo bij Galerie Baudelaire in Antwerpen zijn eerste solotentoonstelling.