Schizzi Immaginari Bekijk groter

Schizzi Immaginari

9789491738456

Verkrijgbaar

Een nieuwe reeks zwart-witportretten, suggestieve fantasmagorieën van de Nederlandse fotograaf Martijn Doolaard.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Voetnoot
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 86p.
Extra 21 x 28 cm

Meer informatie

De Nederlandse fotograaf Martijn Doolaard (1966) bundelt in Schizzi Immaginari - inmiddels zijn zevende boek bij uitgeverij Voetnoot - een nieuwe reeks zwart-witportretten. Deze 'denkbeeldige schetsen' vormen een grafische neerslag van zijn zomers verblijf in Tropea, een schilderachtig kuststadje in de punt van de Italiaanse laars.

Tot de clichématige registratie van wat couleur locale liet de fotograaf zich echter niet verleiden: als een eigentijdse flaneur nam hij de autochtonen gretig in zich op en vereeuwigde ze in al dan niet imaginaire beelden, om die nadien 'naar eigen goesting en gedacht' te bewerken en te vervormen.
Toch zijn dit geen cryptische foto's: het zijn eerder suggestieve fantasmagorieën, waarin Martijn Doolaard het plastisch potentieel van de zwart-wit fotografie ten volle onderzoekt, oprekt en uitbuit. Of: de fotograaf als 'caleidoscoop begiftigd met bewustzijn', om het met Charles Baudelaire te zeggen.

De Belgische film- en literatuurkenner en criticus Laurent De Maertelaer schreef een boeiende inleiding. [NL/ENG]. 

Auteurs

Martijn Doolaard

Martijn Doolaard (1966) studeerde af aan de opleiding Fotografie van de Academie voor Schone Kunsten in Sint-Niklaas. Hij is werkzaam als autonoom fotograaf in het Zeeuws-Vlaamse Hoek.