Wat is een volk? Bekijk groter

Wat is een volk?

9789490334161

Verkrijgbaar

De auteurs gaan in op de betekenis en context van het begrip 'het volk'. De diverse teksten hebben gemeen dat zij een simplificering van het begrip volk tegengaan en het stevig verankeren in emancipatoire ontwikkelingen.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 120p.

Meer informatie

De betekenis van het woord volk lijkt zodanig te zijn verschoven dat dit woord het behoud van de bestaande orde is gaan dienen. De hier bijeengebrachte teksten laten zien op welke wijze het begrip volk aan de kant van de emancipatie verankerd blijft.

Alain Badiou en Pierre Bourdieu onderzoeken de uiteenlopende contexten waarin de termen volk, volks en populair worden gebruikt.

Judith Butler plaatst het spreken of demonstreren in naam van ‘wij het volk’ in een breder perspectief.

Georges Didi-Huberman vraagt zich af wanneer de representatie van een volk in woorden of beelden ook ‘tastbaar maken’ inhoudt.

Jacques Rancière analyseert het populisme.

De auteurs hebben gemeen dat ze een simplificering van het begrip volk verwerpen: ‘het volk’ bestaat niet, er zijn slechts ‘volken’.

Auteurs

Alain Badiou

Alain Badiou (1937) is hoogleraar filosofie aan de École Normale Supérieure in Parijs. Zijn werk is van grote betekenis voor het politieke denken in Frankrijk en daarbuiten en biedt nieuwe perspectieven voor de filosofie van de kunst, o.a. in Petit manuel d'inesthétique (1998) en Logiques des mondes (2006).


Pierre Augustin Caron Bourdieu

Pierre Bourdieu (1930-2002) was een Franse socioloog die in 1979 internationaal doorbrak met zijn magnum opus La distiction, waarin hij uitwerkt hoe sociale klassen zich tot elkaar verhouden door middel van levensstijl en culturele smaak.


Judith Butler

Judith Butler (1956) is verbonden aan de Universiteit van Californië in Berkeley en een van de meest spraakmakende en inspirerende filosofen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en gendervraagstukken. Een van haar bekendste boeken is Excitable speech (Opgefokte taal).


Georges Didi-Huberman

Georges Didi-Huberman (1953) is kunsthistoricus en filosoof. Hij publiceerde vele boeken over de receptie van kunst en de betekenis van beelden.


Jacques Rancière

Jacques Rancière is een van de toonaangevende Franse denkers van dit moment. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan over onderwerpen die uiteenlopen van politiek en de erfenis van het marxisme, tot emancipatie, geschiedschrijving, literatuur, film en esthetiek. Rancière is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8.