Athenaeum Bekijk groter

Athenaeum

Fragmenten, essays, kritieken

9789490334185

Verkrijgbaar

De teksten in dit boek tonen de jonge, revolutionaire Schlegel en weerspiegelen zijn stilistische veelzijdigheid. Zijn fundamentele vragen over taal, de onkenbaarheid van de wereld en de verbeeldingskracht van literatuur en poëzie zijn nog steeds actueel.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Friedrich Schlegel was de drijvende kracht achter de vroegromantische beweging in Jena. Met zijn broer August Wilhelm richtte hij in 1798 het tijdschrift Athenaeum op, dat de belangrijkste spreekbuis van deze beweging werd. De selectie vertaalde teksten in dit boek bestaat uit Friedrich Schlegels bijdragen aan Athenaeum. Ze tonen de jonge, revolutionaire Schlegel in nuce en weerspiegelen zijn stilistische veelzijdigheid: essays, kritieken en de 'fragmenten' die variëren van één zin tot ruim een pagina. De fundamentele vragen die Schlegel stelt over taal, de onkenbaarheid van de wereld en de verbeeldingskracht van literatuur en poëzie, waren radicaal en zijn nog steeds actueel.

Auteurs

Friedrich Schlegel

De Duitse dichter, filosoof en literair theoreticus Friedrich Schlegel (1772-1829) behoort tot de pioniers van de moderne literatuurkritiek. Zijn meest invloedrijke teksten verschenen in Athenaeum (1798-1800), waaraan August Wilhelm Schlegel, Novalis, Friedrich Schleiermacher en Ludwig Tieck eveneens bijdragen hebben geleverd.