Tractatus logico-philosophicus Bekijk groter

Tractatus logico-philosophicus

9789490334321

Verkrijgbaar

Wittgensteins fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid. Opnieuw vertaald, met de Duitse tekst ernaast. De inleiding van Wittgenstein-expert Martin Stokhof biedt inzicht in de rijkdom aan ideeën en plaatst het werk in een culturele context.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 228p.

Meer informatie

In de Tractatus logico-philosophicus, voor het eerst verschenen in 1921, schrijft Ludwig Wittgenstein dat hij alle wijsgerige problemen heeft opgelost. Zo boud als deze bewering is, zo kort is de verhandeling zelf, die louter uit genummerde stellingen bestaat.

Filosofische klassieker

Bondig en stellig is ook de stijl waarin Wittgenstein zijn fundamentele ideeën over taal, denken en de werkelijkheid uiteenzet. Het boek werd bij publicatie direct als klassieker herkend en geldt nog steeds als een van de belangrijkste filosofische werken van de twintigste eeuw.

Nieuwe vertaling

De gloednieuwe vertaling van Peter Huijzer en Jan Sietsma is gebaseerd op de in 1989 verschenen kritische editie en staat naast de Duitse tekst. De inleiding van de Nederlandse Wittgenstein-expert Martin Stokhof geeft inzicht in de rijkdom aan ideeën die de Tractatus bevat en plaatst het werk in een culturele context.

Auteurs

Ludwig Wittgenstein

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) werd geboren in Wenen. Hij studeerde filosofie bij Bertrand Russell in Cambridge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in het leger van Oostenrijk-Hongarije. In 1929 keerde hij na vele omzwervingen naar Cambridge terug, en werd daar in 1939 benoemd tot hoogleraar filosofie. De Tractatus logico-philosophicus is het enige filosofische werk van Wittgenstein dat tijdens zijn leven werd gepubliceerd.


Persartikels

De Morgen Zeno (5-6/2/2022) - “Beroemd maar vaak verkeerd geïnterpreteerd en als ondoorgrondelijk weggezet. Nu in een helder ingeleide, nieuwe vertaling.” - minirecensie - lezen

De Standaard der Letteren (22/1/2022) - "Waarvan men niet kan spreken, daarover moet men zwijgen" - "een filosofische boodschap die nog niets aan kracht heeft ingeboet" - recensie - lezen