Mozes' nalatenschap Bekijk groter

Mozes' nalatenschap

Mensenrechten in historisch perspectief

9789463403153

Verkrijgbaar

Dit boek betoogt dat de basis voor algemene mensenrechten te vinden is in de Thora, opgetekend door Mozes, de grootste sociale hervormer aller tijden.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 264p.

Meer informatie

Elke fatsoenlijke samenleving respecteert algemene mensenrechten, zoals onder andere vastgelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Maar waar ligt de bakermat van het idee dat de mens grondrechten heeft en waar werden ze voor het eerst nader gespecificeerd?

In de christelijke wereld werd eeuw na eeuw geleerd dat ze te vinden zijn in de Bijbel, met Jezus als woordvoerder. In meer seculiere kring worden vooral de verlichtingsdenkers als voornaamste inspiratiebron gezien, met als brandpunten de Amerikaanse en Franse revoluties.

In Mozes’ nalatenschap betoogt Herman M. van Praag dat fatsoen en rechtsregels hand in hand gaan en voert hij ons langs historische gebeurtenissen en documenten om te tonen dat de basis voor algemene mensenrechten te vinden is in de Thora. Opgetekend door Mozes, de grootste sociale hervormer aller tijden.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Herman M. van Praag

Prof. Herman M. van Praag is emeritus hoogleraar psychiatrie aan de universiteiten van Groningen, Utrecht, Maastricht en het Albert Einstein College of Medicine in New York.
Hij verrichtte veel onderzoek naar de relatie tussen gestoord gedrag en gestoorde hersenfunctie.
In Groningen richtte hij in 1966 de Afd. Biologische Psychiatrie op, de eerste afdeling van dien aard in Europa en in datzelfde jaar het Interdisciplinair Genootschap van Biologische Psychiatrie.
Een tweede gebied dat zijn belangstelling heeft betreft de relaties tussen religiositeit/spiritualiteit en menselijk gedrag. Sinds zijn emeritaat heeft hij voor dit interessegebied meer tijd en publiceert hij daar regelmatig over; tot op deze dag.
Samen met zijn collega Glas richtte hij in 2000 de Stichting Psychiatrie en Religie op, omdat de interesse voor religie binnen de psychiatrie in ons land tot dicht bij het nulpunt was genaderd. Hij is 6 jaar voorzitter geweest van de Section Psychiatry, Spirituality and Religion van de World Psychiatric Association.
Prof. van Praag is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en drager van nog talrijke andere binnen- en buitenlandse onderscheidingen.