De droom van d'Alembert Bekijk groter

De droom van d'Alembert

en andere wijsgerige geschriften

9789086842254

Verkrijgbaar

Vier teksten gebundeld: De droom van d’Alembert - Supplement bij de reis van Bougainville Of Dialoog tussen A. en B. - Gesprek van een filosoof met de vrouw van maarschalk *** - Gesprek van een vader met zijn kinderen Of Over het gevaar je boven de wet te stellen.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

"Als iets bestaat, kan het onmogelijk tegen de natuur zijn of buiten de natuur bestaan."

Diderot (1713-1784), wiens naam voor altijd is verbonden aan de Encyclopédie die hij samen met d’Alembert en een heel stel specialisten samenstelde, is een van de belangrijkste figuren van de radicale Verlichting. Politiek, wetenschap, filosofie, moraal, kunst, kortom het gehele maatschappelijke spectrum, komt in zijn werk aan bod. Vaak als wetenschappelijk betoog, maar misschien nog wel vaker als literatuur: essays, romans, verhalen, dialogen en recensies. Atheïst, maar met respect voor andermans opvattingen, laat hij in zijn werk ruimte voor diversiteit. Geen gesloten systeem, maar een open oog voor nieuwe bevindingen van de wetenschap en nieuwe inzichten. Dat alles met ironie en in een overrompelende stijl.

In deze bundel zijn de volgende teksten opgenomen:

  • De droom van d’Alembert
  • Supplement bij de reis van Bougainville Of Dialoog tussen A. en B.
  • Gesprek van een filosoof met de vrouw van maarschalk ***
  • Gesprek van een vader met zijn kinderen Of Over het gevaar je boven de wet te stellen.

Uit het Frans vertaald door Hannie Vermeer-Pardoen

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Denis Diderot

Denis Diderot (1713-1784) was een Frans schrijver en filosoof, kunstcriticus en een prominente persoonlijkheid in de radicale Verlichting. Samen met Jean le Rond d’Alembert was hij redacteur van de Encyclopédie.


Persartikels

DeWereldMorgen (7-7-2021) - "De droom van d’Alembert en andere wijsgerige geschriften is een aangename kennismaking met het gedachtegoed van Denis Diderot, een van de voornaamste Franse stemmen van de radicale Verlichting in de achttiende eeuw. Zijn filosofische bedenkingen klinken zeer hedendaags." - recensie door Lode Vanoost - lezen