Waar ben ik? Bekijk groter

Waar ben ik?

Lockdownlessen voor aardbewoners

9789490334314

Verkrijgbaar

Vervolg op het succesvolle boek Waar kunnen we landen? (2018). In dertien korte hoofdstukken onderzoekt Latour welke gedaantewisseling de wereld zou kunnen ondergaan nadat we onze mondmaskers hebben afgedaan.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 158p.

Meer informatie

De lockdown stelt niet alleen het individu, maar de hele samenleving op de proef. Iedereen hoopt zo snel mogelijk terug te keren naar de oude, vertrouwde samenleving. Maar volgens Bruno Latour bestaat die niet meer. We zullen lessen moeten trekken uit de lockdown, want de huidige gezondheidscrisis is nauw verbonden met de klimaatcrisis. Die laatste zal ons op nog grotere schaal met vergelijkbare problemen confronteren. Wel is er een verschil: niet een virus, maar de mens zelf is de oorzaak.

Waar ben ik? is het vervolg op het succesvolle boek Waar kunnen we landen? (2018). Latour stelt daarin onder meer dat wij aardbewoners zijn te midden van andere aardbewoners. Ook niet-mensen kunnen handelen en COVID-19 is daar een bewijs van. We moeten ‘landen’ in het besef dat we leven in een ecosysteem waarin wij rekening hebben te houden met niet-menselijke entiteiten, en waarin ‘vooruitgang’ niet langer het leidende principe kan zijn.

Maar hoe ziet die andere wereld er uit? Deze vraag beantwoordt Latour in Waar ben ik? in dertien korte hoofdstukken. Vanuit zeer uiteenlopende perspectieven – de personages uit Kafka’s verhalen, termieten, geochemie, economie, kunst en filosofie – onderzoekt hij welke gedaantewisseling de wereld zou kunnen ondergaan nadat we onze mondmaskers hebben afgedaan.

Kantelingen nr. 4
Vertaling Rokus Hofstede en Katrien Vandenberghe

Gerelateerde titels

Auteurs

Bruno Latour

Bruno Latour is een Franse socioloog en filosoof. Hij houdt zich bezig met o.a. wetenschapsfilosofie en -antropologie. Naast sociologische studies naar de constructie van wetenschappelijke praktijken publiceerde Latour filosofische reflecties over de aard van de moderne wereld. Tot zijn bekendste boeken behoren Laboratory Life (1979), Nous n'avons jamais été modernes (1991) en Face à Gaïa (2015; Ned. ed. Oog in oog met Gaia). Latour is als emeritus hoogleraar verbonden aan het medialab van Sciences Po in Parijs.